Місто

Житомирські перевізники заявили, що не згодні платити за оренду та обслуговування валідаторів

20 December 2019, 14:56

В міській раді 20 грудня відбулася робоча зустріч з перевізниками, на якій обговорювали встановлення валідаторів у маршрутках. Адже головною умовою підвищення вартості проїзду є наявність електронного пристрою для обліку пасажирів.

Зокрема, житомирських перевізників хвилював стан валідаторів.

«Все діставали та перевіряли. Програмне забезпечення оновлювалося, все нормально», - запевнив директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет.


Також перевізникам роз’яснили, на яких умовах мають здійснюватися пільгові перевезення.

«З 10 січня ви безкоштовно перевозите всі категорії, які мають на це право, у тому числі інвалідів I та II групи, тут без варіантів. На першому етапі вони будуть без всяких «пікань», але на другому етапі без «Картки житомирянина» у них не буде можливості мати безкоштовний проїзд. Тобто протягом 2-3 місяців всі повинні отримати картки, а далі буде забезпечено пільгове перевезення лише за наявності картки», - каже начальник управління транспорту Костянтин Підпокровний.

Дискусійним питанням стала плата за оренду та обслуговування валідаторів.

«Ми були у міського голови і з ним узгодили, що це буде 5 %, ніякої абонплати та обслуговування валідатора перевізники платити не будуть. Пояснюю чому: кожен з нас сплачує податки у міський бюджет, за кошти міського бюджету були закуплені валідатори, які передали в комунальне підприємство, тепер комунальне підприємство за наші гроші здає нам їх в оренду. Я висловлюю думку кожного з нас (перевізників) – ми не згодні платити за оренду, тільки 5% з квитка», - зазначила приватний перевізник Тетяна Іваницька.

Пояснювати необхідність оплати взявся заступник мера Дмитро Ткачук, який 21 грудня працює останній день на цій посаді.

«Вам пояснюють: для того, аби працювали якісь додаткові опції, є додаткові зусилля, додаткові послуги, які надаються. Для того, щоб здійснювалися безготівкові платежі, проходили банківські картки, «Картки житомирянина», є комісійні банку, платіжних систем - це про 5%. Для того, щоб працював сервер, щоб обслуговували фізично обладнання, щоб робили звіти – це працюють люди, платиться за інтернет, за електроенергію. І це йде обслуговування системи, інша опція. Для того, щоб у вас був валідатор, його потрібно або купити, або орендувати. Три опції – три платежі», - сказав Дмитро Ткачук.

Зрештою, перевізникам пообіцяли віднайти кошти на відшкодування перевезення пільговиків. А ось хто і скільки буде платити з обслуговування та оренду валідатора, так і не виріши. Домовилися повернутися до цього питання на наступному тижні.

«Думаю до 10 числа (січня) ми приймемо рішення щодо порядку відшкодування. Питання – коли буде наступна сесія для того, аби передбачити кошти на відшкодування за пільгове перевезення в програмі та в бюджеті. Єдине питання залишається – це вартість обслуговування одного валідатору. Ще раз повторюю, без введення валідаторів тариф підійматися не буде», - наголосив Костянтин Підпокровний.

Нагадаємо, 5 грудня 2019 року Житомирський міськвиконком погодив підвищення вартості проїзду у громадському транспорті з 10 січня 2020 року. 12 грудня на сайті міської ради оприлюднили ухвалене рішення, яке передбачає два етапи підвищення тарифів за проїзд – з 10 січня та з 1 червня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, житомирські перевізники вже встановлювали валідатори в маршрутках перед підвищенням вартості проїзду до 5 грн з 1 грудня 2017 року, тоді орендна плата за один валідатор становила 450 грн з місяць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: валідатор перевізник транспорт тариф Підпокровний  
Матеріали по темі