Місто

У Житомирі вартість проїзду в громадському транспорті підвищать з 10 січня

5 December 2019, 10:52

Виконком погодив підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, впровадження єдиного квитка у місті Житомирі, а проєкт рішення про затвердження умов конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах зняли з розгляду.

Питання розглядалися на черговому засіданні міськвиконкому 5 грудня.

Мер Сергій Сухомлин запропонував зняти проєкт рішення про умови конкурсу для перевізників на доопрацювання.

«Я хочу розглядати це питання тільки з готовою мережею, щоб усі учасники конкурсу знали її», - пояснив Сергій Сухомлин.

Члени виконкому цю пропозицію підтримали й перейшли до розгляду наступного питання – підвищення вартості проїзду.

Пропонується з 10 січня 2020 року встановити вартість проїзду в маршрутних автобусах, в тому числі комунальних: готівкою – 7 грн, безготівково чи «Карткою житомирянина» - 6 грн. Для пенсіонерів зберігається пільговий час в маршрутках з 10:00 до 16:00, оплата готівкою становитиме 3 грн, «Карткою житомирянина» - безкоштовно без обмежень у часі. Для учнів на період навчального року з 6:00 до 20:00 вартість проїзду в міських автобусах – 3 грн.

Вартість проїзду в трамваях та тролейбусах при розрахунках готівкою становитиме 5 грн, безготівково – 4 грн. Пенсіонери будуть їздити в електротранспорті безкоштовно до 1 березня 2020 року, а потім безкоштовний проїзд буде лише за «Карткою житомирянина», без неї доведеться платити 3 грн.

Під час обговорення нових тарифів перевізники, які прийшли на засідання міськвиконкому, заявили, що спочатку треба підвищити вартість проїзду, а тоді вже вимагати безготівкову оплату та встановлення валідаторів. Але мер Житомира запевнив, що новий тариф введуть тільки після встановлення валідаторів. Також перевізники знову згадали про відшкодування за пільговиків.

«Ми готові усіх пільговиків возити безкоштовно, але за умови відшкодування. Закладіть кошти в бюджет на наступний рік», - пропонували перевізники.

Сергій Сухомлин пояснив, на яких умовах голосуватиме за нові тарифи на проїзд.

«Я особисто не голосуватиму за новий тариф, якщо не отримаю підтвердження щодо пільгового перевезення усіх пільговиків, у тому числі інвалідів ІІ групи. Закласти гроші в бюджет ми зможемо на сесії 18 грудня, а тариф приймаємо сьогодні», - зауважив Сухомлин.

На виконкомі також показали плани другого етапу підвищення вартості проїзду з 1 червня 2020 року: готівкою в автобусах треба буде платити 10 грн, в електротранспорті – 8 грн; безготівково в автобусах – 8 грн, в електротранспорті – 6 грн; при розрахунку «Карткою житомирянина» в автобусах – 6 грн, в електротранспорті – 5 грн. Для пенсіонерів та учнів передбачені лише розрахунки «Карткою житомирянина» - 3 грн в автобусах, тролейбусах та трамваях.

На думку місцевої влади, це стимулюватиме людей до безготівкової оплати проїзду.

Врешті члени виконкому проголосували за підвищення вартості проїзду з 10 січня 2020 року, а щодо другого етапу підвищення - то, за словами мера, це лише пропозиція, яка буде коригуватися.

Детальніше дивіться у відосюжеті.

Нагадаємо, шість перевізників, які обслуговують міські та приміські маршрути Житомира, 26 листопада направили лист меру з попередженням про обмеження випуску автобусів з 4 грудня 2019 року. 29 листопада Сергій Сухомлин прокоментував вимоги та погрози перевізників. Вранці 4 грудня перевізники розмістили в маршрутках оголошення про те, що вони «більше не в змозі вести господарську діяльність в таких умовах» і з 5 грудня 2019 року суттєво обмежать кількість автобусів на міських та приміських маршрутах.

Програму «Тема дня» з мером Житомира щодо підвищення вартості проїзду дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 1 грудня 2017 року пасажири житомирських маршруток почали платити за проїзд 5 грн. У листопаді 2018 в соцмережі ширилися чутки про наміри житомирських перевізників вкотре підвищити вартість проїзду в маршрутках. Начальник управління транспорту та зв’язку міськради Михайло Грищук розповідав, що перевізники міста вже подали обґрунтування підвищення ціни за проїзд, але ці зміни має погодити виконком.

В червні 2019 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому про підвищення вартості проїзду: при оплаті готівкою – 7 грн; при оплаті в безготівковій формі (в тому числі «Карткою житомирянина») – 6 грн; у разі відсутності (несправності) валідатора – 3 грн.

6 серпня 2019 року відбулися перші громадські слухання, на яких представники Житомирської міської ради та громади обговорювали підвищення вартості проїзду на міських автобусних маршрутах та в електротранспорті. Після двох годин «вільного мікрофона» присутні все ж вирішили звернутись до виконавчого комітету з листом, в якому громада висловить свої зауваження та пропозиції й вимагатиме не підвищувати проїзд на засіданні, яке заплановане на 7 серпня. В результаті питання підвищення вартості проїзду з порядку денного виконкому зняли. 4 вересня проводили другі громадські слухання, але люди пішли з зали, тому що у голосуванні щодо спірних питань брали участь перевізники. 17 жовтня 2019 року в Житомирі відбулися треті громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у громадському транспорті та умов проведення конкурсів з перевезення пасажирів, але запропоновані проєкти рішень виконкому присутні не підтримали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком перевізник транспорт тариф  
Матеріали по темі