Політика

Очільник житомирської «Свободи» занепокоєний новим розміром грошової застави на виборах й підготував звернення від облради

11 February 2020, 13:27

Голова регламентної комісії Житомирської облради, очільник обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін підготував звернення до Верховної Ради України щодо розміру грошової застави на місцевих виборах.

Звернення з відповідним проєктом рішення сесії оприлюднене 11 лютого 2020 року на сайті обласної ради.

«У 2019 році Верховна Рада України ухвалила новий Виборчий кодекс України, який набрав чинності 1 січня 2020 року. Грошова застава на виборах є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу, обмеженням чи усуненням зловживання громадянином України виборчим правом, передусім за рахунок платників податків, та є превентивним механізмом, який має зменшити вплив на вибори «технічних» кандидатів. Позитивним у новому Виборчому кодексі України є скасування грошової застави для кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів, де кількість виборців складає до 90 тисяч. Проте неприйнятним є збільшення майже у 40 разів грошової застави для кандидатів на посади міських голів, де кількість виборців понад 90 тисяч, та партій, які беруть участь у виборах до місцевих рад (обласних та міських), де кількість виборців більше 90 тисяч, порівняно з виборчою кампанією 2015 року», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що підставою для часткового збільшення грошової застави є зростання мінімальної заробітної плати, до розміру якої прив’язана формула розрахунку, але необґрунтоване збільшення грошової застави у 10 разів за формулою «4 мінімальні заробітні плати х на кожних 10 тисяч виборців» порівняно з попередньою «4 мінімальні заробітні плати х на кожних 100 тисяч виборців» є занадто високим. У результаті – брати участь у виборах можуть тільки ті політичні партії та громадяни, які володіють значними коштами.

«Механізм грошової застави, встановлений новим Виборчим кодексом України для кандидатів на посади міських голів у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та партій, які беруть участь у виборах до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч), є дискримінаційним і таким, що порушує право громадян України бути кандидатом на виборах. Враховуючи вищевикладене, звертаємося з проханням внести зміни у новий Виборчий кодекс України, якими уніфікувати підхід до розміру грошової застави, зменшивши її розмір для зазначених місцевих рад – 4 мінімальні заробітні плати на кожних 90 тисяч виборців», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, розміри застав на місцевих виборах у 2015 році становили для кандидата на посаду мера Житомира та реєстрацію списку кандидатів у міську раду – 10 тис. 206 грн, за реєстрацію списку в Житомирську обласну раду – 47 тис. 930 грн. За новим Виборчим кодексом у Житомирі застава для кандидата в мери та списку депутатів міської ради становитиме 378 тис. грн, за реєстрацію списку кандидатів в депутати Житомирської обласної ради партії треба буде заплатити 1 млн 790 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 19 грудня 2019 року Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс України з пропозиціями президента Володимира Зеленського: «за» проголосували 330 народних депутатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада вибори застава Кізін звернення "Свобода"  
Матеріали по темі