Події

Полковника Без’язикова з Житомира, звинуваченого у держзраді, засудили до 13 років в’язниці

8 April 2020, 11:27

Полковника з Житомира Івана Без’язикова, якого звільнили з полону бойовиків «ДНР» у 2016 році, а потім звинуватили у державній зраді, засудили до 13 років ув'язнення.

Про це 8 квітня повідомила «Українська правда» з посиланням на Facebook-допис Медійної ініціативи за права людей.

«Шевченківський райсуд Києва виніс вирок полковнику Збройних сил України і розвіднику 7 квітня (судді: Лідія Щебуняєва, Віталій Циктіч та Оксана Голуб)», – йдеться у публікації «Української правди».

Видання нагадує обставини подій, за яких Без’язиков потрапив у полон.

«Іван Без’язиков влітку 2014 року очолював розвідку сектору "Д" (вздовж кордону з Росією). Після обстрілу села Степанівка з боку РФ разом із двома офіцерами під білим прапором пішов домовлятися про повернення тіл загиблих бійців 30-ї бригади. Всі троє потрапили у полон. За словами Без'язикова, з 25 серпня 2014 року до кінця вересня його утримували на одній з дач Ріната Ахметова у ботсаду Донецька, у підвалі, щодня возили до "розвідуправління ДНР", де він мав розмови з громадянином України Олегом Шляпіним (колишнім донецьким суддею та адвокатом, позивний "63-й") та громадянином РФ Сергієм Дубінським (одним із обвинувачених нині по МН17, позивний "Хмурий"). Без’язиков стверджує: перебував під їхнім цілковитим контролем, а людина, яку під час засідань називали його водієм (Кононенко), був його конвоїром. Полковник ЗСУ не приховував, що бойовики схиляли його перейти на бік ворога, але у суді запевняв: ніколи не погоджувався на співпрацю», – пише видання.

Зі свідчень Без'язикова, терористи змушували виконувати певні дрібні роботи, але жодна його дія не нашкодила ані державі, ані її громадянам.

Захист заявляв, що Без’язиков навіть намагався максимально застосувати свої вміння розвідника – і після обміну (у липні 2016 року) просив його допитати у СБУ та надати інформацію представникам ГУР МО, а згодом зустрівся з представниками Міжнародної слідчої групи по МН17. Під час останньої зустрічі він розповів, як було влаштовано «розвідуправління», хто ним керував, хто був у підрозділах. Зокрема, й про Дубінського, а також ще одного фігуранта справи МН17 Олега Пулатова.

Полковник стверджував, що слідчі СБУ тисли на нього, аби він «нафантазувати» про «фінансові потоки терористів» з «розвідуправління».

За словами захисту, у суді прокуратура не надала жодного прямого доказу участі у терористичній організації та державної зради: мовляв, жоден свідок не свідчив про його співпрацю з бойовиками. Навіть ключовий свідок – офіцер Руслан Косінський – розповів у суді, що полковник був присутній при спробі завербувати його, але був у формі невстановленого зразка і мовчав (хоча на допиті під час слідства Косінський твердив, що полковник був у формі російського зразка та мав пістолет Стєчкіна).

Безпосереднього командира Без'язикова – генерала Петра Литвина – у суді не допитали.

Передісторія:

Військового розвідника, полковника ЗСУ Івана Без'язикова звільнили з полону бойовиків Донбасу 5 липня 2016 року.

У грудні 2016 року його затримали за підозрою у співпраці з так званою "ДНР". Служба безпеки України заявила, що полковника завербували російські спецслужби і він мав позивний "Дядя Ваня".

Пізніше СБУ оприлюднила телефонні розмови Без'язикова і його дружини з бойовиками. На одному із записів співробітник т.зв. «міністерства оборони ДНР» Едуард Басурін стверджував, що Без'язиков працює на «ДНР». Шевченківський суд долучив до справи розшифровки.

Дружина Без'язикова запевняла, що її чоловікові пропонували співпрацю і намагалися вербувати, але він не погодився.

Сам полковник пояснював, що в полоні носив військову форму російського зразка, бо в нього більше одягу не було, а зброю йому дали для участі в «інсценуванні», щоб схилити до переходу на бік окупантів майора Руслана Косинського.

Нагадаємо, 13 грудня 2016 року стало відомо, що полковника Без'язикова з Житомира госпіталізували з зали Шевченківського суду, засідання перенесли. На брифінгу 13 грудня представник СБУ повідомив, що полковник Іван Без’язиков, якого затримали за підозрою у співпраці з «ДНР», мав посвідчення, підписане лідером бойовиків Олександром Захарченком, а після звільнення з полону їздив до міста Ростов-на-Дону, де зустрічався з кураторами із ФСБ.

14 грудня 2016 року Шевченківський суд обрав для полковника ЗСУ з Житомира Івана Без'язикова, підозрюваного у співпраці з самоназваною «ДНР», запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном до 8 лютого 2017 року включно. Наприкінці грудня 2016 року СБУ оприлюднила записи телефонних розмов полковника з Житомира Без'язикова з бойовиками

16 січня 2017 року Апеляційний суд Києва відмовив у задоволенні скарги захисту полковника ЗСУ Івана Без'язикова з Житомира щодо рішення про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня 2014 року Іван Без’язиков потрапив у полон бойовиків під час виконання завдання в зоні АТО, біля села Степанівка. 5 липня полковника ЗСУ Без’язикова, який майже два роки був у полоні, звільнили. 12 грудня Івана Без'язикова затримали за підозрою у співпраці з так званою «ДНР». Дружина полковника розповіла подробиці його затримання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Без’язиков суд Держзрада  
Матеріали по темі