Місто

​Житомирські підприємці влаштували автопробіг проти подвійних стандартів карантину та підготували звернення до влади

30 April 2020, 15:38

Близько сотні житомирських ФОПів 30 квітня долучилися до всеукраїнської акції «автопробіг #НіПодвійнимСтандартам».

Зранку о 11:00 підприємці зібралися на парковці ТРЦ «Глобал» та колоною вирушили до гіпермаркету «Епіцентр», а звідтіля до будівлі Житомирської облдержадміністрації.

За словами протестувальників, карантинні обмеженні мають бути однакові для всіх представників бізнесу.

«Такий автопробіг відбувається сьогодні в багатьох містах України, в тому числі і в Києві. Автопробіг пройде по найкрупнішим вулицям Житомира, а також біля великого бізнесу, який сьогодні працює. Це протест малого та середнього бізнесу до великого бізнесу, який працює, а малий та середній вимушений бути на карантині, не працювати та зазнавати збитків. Всі розуміють ситуацію, ніхто не хоче розповсюджувати вірус, всі готові дотримуватися цих умов. Якщо це карантин для всіх, тоді всі розуміють, що всі сидимо, чекаємо, коли пандемія зменшиться або зникне взагалі і вийдуть на роботу. Але, якщо сьогодні карантин для одних, а для інших ні,то це найбільше непокоїть»,- говорить підприємець Юрій Мойсеєв.


Учасники акції свої вимоги виклали у зверненні до міської та обласної влади, депутатів Верховної Ради, прем'єр-міністра та президента України.

«Ми вимагаємо аби держава сіла за стіл перемовин з малим бізнесом і враховувала наші вимоги. Ми не проти карантину, збереження здоров'я людей, не проти дотримання санітарно-епідеміологічних вимог у нашій роботі, але держава чомусь не хоче щоб малий бізнес працював», - каже організатор автопробігу Сергій Зайцев.

Під стінами Житомирської ОДА підприємці вимагали зустрічі з представниками влади. До людей вийшов голова облдержадміністрації Віталій Бунечко та міський голова Сергій Сухомлин. Звернення мітингувальник пообіцяли передати до Кабміну.

«Ви можете вимагати, що хочете, я вам кажу об'єктивну картину. У нас чітка постанова Кабінету міністрів, яку ми змушені виконувати і будемо виконувати, є чіткі позиції по яким ми працюємо. Ви для того зібралися, щоб довести свої вимоги, а я зобов'язаний ці вимоги, як посадова особа, передати Кабміну для прийняття відповідного рішення Урядом. У вівторок, можемо змістити на понеділок, аби Уряд міг прийняти виважене рішення по відкриттю промислових крамниць, про які зараз говорили», - сказав Віталій Бунечко.

Зрештою, представники влади домовилися з ФОПами зустрітися 5 травня, але попросили створити робочу групу, аби уникати скупчення людей.

Нагадаємо, влада Житомира вирішила трохи послабити карантин в обласному центрі: з 1 травня дозволять працювати перукарням та продуктовим ринкам, а заклади харчування зможуть обслуговувати клієнтів «на винос». З ранку 29 квітня на «Житньому» ринку почали наводити порядок та готуватися до відкриття.

Як повідомляв Житомир.info, карантин в Україні почався з 12 березня 2020 року: на засіданні 11 березня Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19. Обмеження мали діяти по 3 квітня 2020 року, але 25 березня в Україні була оголошена надзвичайна ситуація на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року. На засіданні Уряду 22 квітня карантин в Україні продовжили до 11 травня 2020 року – цей день прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав «Днем К», точкою відліку початку виходу з карантину. Згодом він оприлюднив п'ять етапів виходу України з карантину.

Також прем’єр-міністр анонсував розгляд на засіданні Уряду питання про відновлення роботи деяких продовольчих ринків, а Міністерство охорони здоров’я розробило постанову з умовами для відновлення роботи продовольчих ринків. На засідання 29 квітня Кабмін вніс зміни до постанови №211 від 11 березня 2020 року, якими впорядкував діяльність агропродовольчих ринків на період карантину

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин підприємці автпробіг  
Матеріали по темі