Місто

Житомирські правоохоронці не вбачають криміналу в «захопленні земельної ділянки» митрополитом Никодимом

5 May 2020, 14:44

Житомирянка Юлія Горбенко звернулася до поліції та прокуратури щодо захоплення земельної ділянки митрополитом Никодимом.

5 травня вона надіслала до редакції своє повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, яке 30 березня направила в прокуратуру Житомирської області та в обласне управління Нацполіції.

Юлія Горбенко заявила про скоєння злочину, передбаченого ст. 197-1 Кримінального кодексу України (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво): митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим (в миру – Володимир Горенко) захопив 0,3 га земельної ділянки загальною прощею 0,9 га, яка використовується громадою Свято-Успенської церкви УПЦ МП.

«Звертаюсь до Вас с проханням оприлюднити мою заяву про злочин, яку я надіслала до правоохоронних органів та яку наші правоохоронці просто-напросто проігнорували. Я розумію чому так сталось, оскільки фігурант моєї заяви Житомирський митрополит Никодим Горенко підтримує дружні стосунки з начальником слідчого управління ГУ НП України в Житомирській області Олександром Радченком», - пояснила своє звернення до редакції житомирянка.


В головному управління Нацполіції в Житомирській області Житомир.info повідомили, що відповідь громадянці надіслали: у зазначених діях немає складу кримінального правопорушення, це господарське питання.

«Відповідь була зареєстрована 15 квітня й відправлена на адресу заявниці. Дільничний перевірив викладену інформацію: земельна ділянка знаходиться біля приватного будинку, який належить громадянину Горенку, ділянка – у комунальній власності міської ради, яка здає її в оренду релігійній громаді, а сама Горбенко не є членом цієї громади. Пані Юлії повідомили, що її звернення розглянуте, в цьому випадку вбачаються ознаки цивільноправових відносин. Оскільки не встановлено фактів вчинення кримінального правопорушення, інформація до Єдиного реєстру не внесена. Перевірку проведено згідно з законом про звернення громадян», - поінформувала речниця ГУНП Алла Ващенко.

Зазначимо, що у вересні 2018 року Горбенко Юлія Вікторівна реєструвала петицію про заборону виділення землі у приватну власність поблизу Свято Успенської церкви УПЦ.

Нагадаємо, керуючий Житомирською єпархією УПЦ МП митрополит Никодим хотів отримати 0,331 га землі біля церкви на житомирському Подолі. На сесії міської ради 27 вересня 2018 року питання про надання Горенку В.В. дозволу на виготовлення документації із землеустрою на земельну ділянку не набрало необхідної кількості голосів: «за» був лише 21 депутат при необхідному мінімумі в 22 голоси. На сесії 8 листопада 2018 року депутати двічі голосували щодо виключення пункту про земельну ділянку митрополита Никодима з проєкту рішення й врешті таки зняли це питання з розгляду. 17 вересня 2019 року на сесії міської ради депутати знову проголосували проти виділення землі митрополиту Никодиму.

Як повідомляв Житомир.info, митрополит Никодим побудував елітний маєток в центрі Житомира і на початку березня 2020 року з розмахом відсвяткував своє новосілля.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція Никодим земля ГУНП Горбенко  
Матеріали по темі