Влада

Верховна рада ухвалила «актиколомойський» закон, до якого подали рекордну кількість правок

13 May 2020, 13:46

На позачерговому засіданні Верховної ради 13 травня був прийнятий закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Закон направлений на підвищення якості та ефективності виконання Національним банком України своїх функцій у сфері банківського регулювання та нагляду, забезпечення сприятливих умов для ефективного виконання законодавчо закріплених повноважень Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України при прийнятті ними рішень щодо виведення банків з ринку, що дозволить завершити процедури виведення банків з ринку/ліквідації тих банків, рішення щодо яких скасовані судами, а також дозволить оптимізувати судові процедури оскарження відповідних рішень Національного банку, Фонду, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України шляхом втілення міжнародних стандартів судового розгляду таких категорій справ. Крім того реалізація положень закону сприятиме підвищенню ефективності застосування Фондом можливих механізмів виведення банків з ринку та збільшенню кількості кредиторів, вимоги яких будуть задоволені в ході ліквідації та після її завершення, зменшення витрат Фонду та коштів платників податків у разі прийняття державою рішення про участь у виведенні системно важливого банку з ринку», - йдеться у повідомленні.

Перед голосуванням за так званий «антиколомойський» законопроєкт до Верховної ради прибув президент Володимир Зеленський.

«Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до Верховної Ради, зауважив, що сьогодні є питання, які стосуються захисту економіки нашої країни. «Упродовж моєї каденції, найважливіше, впродовж вашої каденції, буде декілька важливих історичних законів, законопроєктів, які повинні об’єднувати цю країну, об’єднувати всі партії», - сказав він. Президент закликав народних депутатів підтримати законопроєкт, «який повинен захистити українську економіку і допомогти Україні саме зараз», - інформує пресслужба Верховної ради.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данил Гетманцев назвав цей закон «історичним за своїм значенням, історичним законом за кількістю пропозицій і правок, які отримані від народних депутатів».

«16579 правок розглянув Комітет протягом тижня і спрямував на розгляд Верховної Ради. Він також нагадав, що була ухвалена Верховною Радою особлива процедура розгляду цього законопроєкту. Внаслідок цієї процедури депутатські фракції та окремі депутати зняли правки свої, на яких вони наполягали і які були раніше відхилені Комітетом. На сьогодні в таблиці, яка роздана народним депутатам, яка була затверджена рішенням Комітету 8 травня, міститься 241 пропозиція та поправка, з них відхилено 11, враховано повністю 186, редакційно враховано - 17, частково - 8, по суті враховано - 19», - зазначив Гетьманцев.

Після виступів та розгляду правок 270 голосами законопроєкт №2571-д було прийнято у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками. Всі шість мажоритарників від Житомирської області проголосували «за».

Нагадаємо, в квітні 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом Ігоря Коломойського визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, Нацбанк збирався подати апеляцію на це рішення.

Як повідомляв Житомир.info, 19 грудня 2016 року почався процес націоналізації ПриватБанку, Міністерство фінансів та Національний банк зробили спільну заяву щодо ПАТ «Приватбанк». Житомиряни скаржилися, що термінали ПриватБанку перестали видавати готівку, а каси терміново закривають, але вже з 21 грудня усі операції з рахунками юридичних осіб, суб'єктів господарювання здійснювалися ПриватБанком в звичайному режимі без обмежень, а у банкоматах була готівка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР банк Зеленський Коломойський закон  
Матеріали по темі