Здоров'я

Житомирський обласний лабораторний центр вважає інформацію про менш ніж 4,5 тис. тестувань «упередженою». Офіційна відповідь

18 May 2020, 18:12

Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» вважає публікацію про значно меншу кількість тестувань ніж у Вінницькому ОЛЦ «упередженою інформацією про діяльність установи».

Редакція Житомир.info отримала звернення від ОЛЦ, які публікуємо повністю:

На сайті «Житомир інфо» 18 травня 2020 року о 13:16 з’явилась інформація під заголовком: «У Вінницькій області вже зробили більше 14 тисяч тестів на COVID-19, у Житомирській – менш ніж 4,5 тисячі».

На думку трудового колективу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» вказана інформація носить упереджений та провокативний характер щодо діяльності лабораторного центру оскільки об’єктивно не висвітлює роботи та забезпеченості Вінницького та Житомирського лабораторних центрів.

Крім того, журналістами навмисно упущена інформація про те, що на момент початку пандемії СOVІD-19 потужність 2-х лабораторій (укомплектованість спеціалістами та необхідним обладнанням) у ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» була в 3 рази вищою за лабораторії ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України». Така ситуація пояснюється участю колишніх обласних СЕС (10 років тому)у проекті щодо питань біотероризму, що фінансувались за підтримки США. Завдяки згаданому проекту в 10 регіонах країни було поставлено додаткове обладнання в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій для проведення досліджень методом ПЛР. Колишня Житомирська обласна СЕС (попередниця обласного лабораторного центру) в проект включена не була та таке обладнання не отримувала.

Наявність у м. Вінниці Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова надає можливість забезпечити місцевими кадрами усі медичні заклади міста та області, чого немає у м. Житомирі.

На даний час Вінницький обласний лабораторний центр на 100% забезпечений кадрами,в той час як Житомирський обласний лабораторний центр такими фахівцями забезпечений лише на 25%.

Слід зазначити, що з моменту ліквідації Держсанепідслужби України протягом 5 років медичні заклади України припинили підготовку кадрів для лабораторних центрів. Невисокі заробітні плати медпрацівників, скасування права виходу на пільгові пенсії та масовий виїзд медпрацівників на роботу за кордон стали ще однією перешкодою у залученні фахівців до роботи у медзакладах, зокрема в Житомирський лабораторний центр, який з 2013 року 5 разів знаходився в процесі реорганізації.

З початку оголошення карантину ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України»працює в умовах надзвичайної ситуації - цілодобовому режимі 7 днів на тиждень. Більшість фахівців установи працюють надурочно, без вихідних та святкових днів.

Враховуючи вищевикладене, вважаємо необ’єктивними деякі порівняння та висловлювання у вищезгаданій публікації, що має на меті спотворення дійсності та свідчить про упереджене і негативне відношення авторів статті до діяльності установи, а ситуацію образливою та принизливою для колективу.

Порівняння кількості досліджень у м. Вінниці та у м. Житомирі є некоректними, оскільки кількість досліджень залежить від епідситуації у регіоні.

На даний час Житомирським обласним лабораторним центром збільшено кількість щоденних досліджень з 100 до 300 проб.Показник проведених досліджень на 100 тис. населення в Житомирській області (за даними ДУ «ЦГЗ МОЗ України») наприкінці квітня 2020 року був на 6-й позиції серед найкращих в Україні та на сьогодні відповідає критеріям, які ставить перед такими закладами керівництво МОЗ.

Просимо у подальшому висвітлення ситуації по СOVІD-19 проводити об’єктивно з урахуванням думки фахівців у даній сфері, а не «висмикування» певної інформації та інтерпретації її у власних цілях з метою дискредитації роботи установи та її керівництва.

Нагадаємо, на брифінгу 18 травня головний санітарний лікар та заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що найбільше тестів в абсолютних цифрах проведено в лабораторіях міста Києва – 35 тисяч, Вінницької області – 14 тисяч, Чернівецької області – 13 тисяч, Дніпропетровської області – 12 тисяч, Одеської області – 12 тисяч. Найкращі показники тестування на сто тисяч населення в таких регіонах: місто Київ (61 на 100 тис. населення); Чернівецька область (54 на 100 тис. населення); Тернопільська область (50 на 100 тис. населення); Закарпатська область (32 на 100 тис. населення); Вінницька область (31 на 100 тис. населення).

За інформацією Житомирського обласного лабораторного центру станом на ранок 18 травня в області проведено 4448, у Києві референс–лабораторією ДУ «ЦГЗ МОЗ України» проведено 519 досліджень зразків матеріалів жителів Житомирської області.

Кількість виявлених випадків COVID-19 у Житомирській та інших областях станом на ранок 18 травня 2020 року

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня 2020 року керівник Житомирського обласного лабораторного центру Зіновій Парамонов попередив медичні заклади, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей. Ввечері цього дня до ОЛЦ завітав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко і розпорядився підготувати наказ про звільнення Парамонова. Натомість, колектив Житомирського лабораторного центру вважає звільнення Зіновія Парамонова «політичним» і підготував звернення до президента з проханням не допустити звільнення.

Врешті Парамонов залишився на своїй посаді, а Житомирський ОЛЦ тепер може робити більш ніж 100 тестів на добу: з 12 травня – понад 200 тестів, бо на роботу взяли ще двох спеціалістів; станом на 15 травня – до 350, бо додатково залучили вже трьох спеціалістів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОЛЦ тест лабораторний центр  
Матеріали по темі