Місто

Декомунізоване погруддя Пархоменка з Житомира переїде до лісу на Сумщині і поповнить Парк радянського періоду

18 September 2020, 11:55

Виконком Житомирської міської ради на позачерговому засіданні 18 вересня дозволив КП «Зеленбуд» передати комунальному закладу Сумської обласної ради демонтоване погруддя червоного командира Олександра Пархоменка.

«Надати дозвіл КП «Зеленбуд» на укладання договору щодо передачі та зберігання пам’ятника Пархоменку до комунального закладу Сумської обласної ради», – озвучила проєкт рішення виконкому заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Члени виконкому підтримали проєкт рішення.

У коментарі Житомир.info заступниця мера Світлана Ольшанська пояснила, що від музею Сумської обласної ради надійшло звернення з проханням передати погруддя, яке буде використане як експозиція.

«У нас є звернення комунального музею Сумської обласної ради. Вони роблять експозицію і просять цей пам’ятник передати їм на відповідальне зберігання і для експозиції. Саме тому рішенням виконкому було надано дозвіл КП «Зеленбуд» підписати договір на передачу погруддя», – розтлумачила Світлана Ольшанська.

Аби дізнатися більше про те, куди саме переїде бюст Пархоменка, Житомир.info звернувся до Сумського обласного краєзнавчого музею. Там пояснили: погруддя встановлять поблизу міста Путивль, у музеї «Спадщанський ліс», який є однією з філій Путивльського державного історико-культурного заповідника.

«У нас на території Сумської області є державний історико-культурний заповідник у місті Путивль. Біля Путивля є «Спадщанський ліс», це філія Путивльського заповідника. І саме в цьому «Спадщанському лісі» вже третій рік формується так званий Парк радянського періоду, куди звозять скульптури тоталітарного періоду: «ленінів», інших вождів усіляких, піонерів, комсомольців-активістів. І це було звернення від заповідника в Путивлі, щоб комунальний заклад Житомира передав бюст Пархоменка для поповнення Парку радянського періоду», – розповів директор Сумського обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв.

Парк радянського періоду сусідитиме з музеєм військової техніки та музеєм партизанської слави.

«Це той самий ліс, що пов'язаний з ім’ям Сидора Ковпака – партизанського командира (командира Путивльського партизанського загону). І там поряд музей партизанів, а також музей військової техніки просто неба, і за партизанським музеєм – опорядкована ділянка лісу. І саме туди звозять ці скульптури», – зазначив директор Сумського обласного краєзнавчого музею.

Нагадаємо, у 2014-2016 роках в Житомирі демонтували 19 дощок і пам'ятних знаків, які підпали під закон про декомунізацію. Вже кілька років вони зберігаються на комунальному підприємстві «Зеленбуд». Серед них і погруддя Пархоменка, яке раніше стояло у сквері на перехресті вулиць перемоги та Олега Ольжича. Детальніше – у сюжеті від 14 липня 2020 року.

Як повідомляв Житомир.info, бюст червоного командира Олександра Пархоменка не раз обмальовували та обливали фарбою: у лютому 2014 року на постаменті з’явилися написи «Кат» і плями червоної та чорної фарби; у серпні того ж року комунальники мили погруддя, яке невідомі облили фарбою.

26 лютого 2015 року погруддя червоного командира Олександра Пархоменка знесли.

Сюжет про знесення бюсту Пархоменка – тут.

27 жовтня 2017 року в Житомирі відкрили сквер та перший в Україні пам’ятник видатному поету, політичному діячу та почесному громадянину міста Олегу Ольжичу. Пам’ятник встановили на місці, де раніше стояв постамент з бюстом Пархоменка.

Зазначимо, що у 2018 році до Житомирської міської ради з листом звертався громадянин Білорусі, який просив передати йому демонтоване погруддя Шелушкову.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пархоменко бюст погруддя пам'ятник Спадщанський ліс Путивльський заповідник Сумська область краєзнавчий музей  
Матеріали по темі