Влада

У прокуратурі Житомирської області розповіли про переатестацію, хабарництво та розслідування вбивства Даринки Макарчук

30 December 2020, 15:01

На брифінгу 30 грудня керівник Житомирської обласної прокуратури прозвітував про рік роботи. Прокурор області Олександр Білошицький, якого призначили на цю посаду у вересні 2020 року, розпочав з інформації про реформування та переатестацію працівників.

«Наш результат один із найкращих серед областей в Україні. Понад 80% прокурорів регіональних прокуратур успішно пройшли переатестацію. За результатами заключного етапу, тобто співбесіди, кадровими комісіями не виявлено жодного прокурора, який би не відповідав вимогам професійної компетентності та доброчесності. Вжитими координаційними заходами вдалося майже на 4% знизити кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень. Загалом по Житомирщині менша питома вага майнових злочинів, ніж по державі», - розповідає керівник Житомирської обласної прокуратури Олександр Білошицький.

За словами керівництва прокуратури, якщо порівнювати з попередніми роками, у 2020 в Житомирській області вчинено на тисячу менше кримінальних правопорушень.

«На половину менше зареєстровано та обліковано розбоїв, на третину менше грабежів. В поточному році на 25% менше вчинено крадіжок, на 20% менше вчинено умисних вбивств», - повідомив перший заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Олег Мостиховський.


До суду скеровано 45 обвинувальних актів про корупційні правопорушення.

«На вчинені та отриманні неправомірної вигоди викрито 25 осіб, зокрема, це і депутати районної ради, і посадовці Державної служби надзвичайних ситуацій, Держспоживслужби, директор комунального підприємства районної ради, судовий розпорядник, доцент кафедри нашого національного університету, директор Державної лабораторії ветеринарної медицини та ряд інших осіб.», - сказав перший заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Олег Мостиховський.

Серед працівників правоохоронних органів за цей рік зафіксували вісім фактів хабарництва.

«Всього було таких 8 фактів хабарництва вчинених 11 працівниками: 7 працівників органів поліції, 2 - митної служби, 1 - Державної міграційної служби і 1 - Державної екологічної інспекції», - зауважив заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Сергій Зубак.

Також прокоментувати хід справи щодо вбивства 5-річної Даринки Макарчук в одному із сіл Овруцького району.

«Так, дійсно дуже важка ситуація була щодо вбивства малолітньої Даринки Макарчук. На даний час справа щодо її біологічних батьків знаходиться у Коростенському міськрайонному суді на стадії дослідження судом письмових доказів. Обвинувачений Макарчук перебуває на даний час у слідчому ізоляторі під вартою. Стосовно матері, судом змінено запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Це було клопотання самих нових фігурантів про необхідність зміни запобіжного заходу. Прокуратура наполягала на тому, що все ж таки, враховуючи суспільний резонанс і тяжкість злочину, таких людей потрібно ізолювати від суспільства та тримати під вартою. Щодо активістів, така оцінка дії активістів досліджувалася в рамках розслідування самого кримінального провадження щодо дитинки і жодних ознак вчинення ними кримінальних діянь не було встановлено, рішення про повернення приймалося судом (ред. повернення дівчинки біологічним батькам). Така ситуація - перебуває на контролі керівництва прокуратури області», - прокоментував заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Сергій Зубак.

Нагадаємо, 25 листопада прокуратура повідомила, що у Житомирській області двох патрульних затримали на хабарі у 10 тис. грн, які вони вимагали у водія.

Як повідомляв Житомир.info, 28 травня 2019 року стало відомо про убивство в одному із сіл Овруцького району батьками своєї 5-річної доньки. Біологічний батько зізнався у вбивстві 5-річної Даринки і разом з матір’ю дівчинки був затриманий. Батькам за вбивство дитини, яку вони через суд з житомирського дитячого будинку сімейного типу повернули в сім’ю, загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура Даринка Макарчук хабарництво звіт брифінг  
Матеріали по темі