Місто

Чому в Житомирі деяких приватних маршруток досі немає в системі Dozor та коли запрацює функція NFC

16 February 2021, 15:47

З 1 лютого 2021 року весь громадський транспорт Житомира мали додати до системи Dozor, аби його можна було відслідкувати на електронних табло та в онлайн-додатку.

16 лютого знімальна група Житомир.info вирішила перевірити, чи дійсно можна відслідковувати приватні маршрутки.

«Скажемо так, з 200 одиниць техніки, яка залучена приватними перевізниками, враховуючи резервні автобуси, які також повинні мати відповідне обладнання, 140 його мають та встановили. 70-75 одиниць взагалі без обладнання, тобто без трекерів, які дозволяють працювати програмі. Ми маємо негативну ситуацію з деякими маршрутами, зокрема це № 8, № 25, № 26. № 23, № 37. Там немає обладнання, відповідно вони не увійшли до системи. Це фактично 4 різних перевізники. Наприклад, ПП «Шеріф» обслуговує 7 різних маршрутів, і на частині є обладнання, а на частині немає», – говорить начальник управління транспорту і зв’язку Житомирської міськради Костянтин Підпокровний.


У міській раді кажуть, що до кінця лютого всі перевізники мають встановити GPS-трекери.

«Зараз ми дали ще тиждень, максимум до кінця місяця. Питання в придбанні обладнання, бо його там фізично немає і не було до цього. Або придбання трекерів приватними перевізниками, або інші умови: оренда, лізинг – будь-які. Буде вже майже рік, як ми в карантині. У більшості, а можливо, у всіх, за цей період є заборгованість ще з літа по оплаті, по ремонтах, по обслуговуванню, по паливу. У когось по 200-400 тис. грн заборгованості. І зараз купляти якесь обладнання додатково, за їх мотивацією, є певним тягарем для підприємства», – сказав Костянтин Підпокровний.

За інформацією сайту міської ради, маршрути №8 та №25 обслуговує ПП «Іваницька Т.В.», Тетяна Іваницька є членом виконавчого комітету Житомирської міської ради; маршрут №23 – ФОП Добровінський Олег Вікторович; №26 – ФОП Белявський В.В.; №37 – ТОВ «Залізний пегас».

Як зазначив начальник управління транспорту і зв’язку міськради Костянтин Підпокровний, ставити умови про обов'язкову наявність GPS-трекера міська рада зможе лише після проведення конкурсу, наразі ніяких важелів вплив на перевізників місто не має.

«Ніяких фінансових санкцій немає, ніяких обмежень немає. Можемо розривати договори – як невиконання умов договору, але питання, хто замінить цих перевізників. Будемо приймати рішення ближче до оголошення конкурсу на визначення перевізників. Плануємо працювати з депутатським корпусом, а саме профільною комісією, якщо буде відповідна рекомендація, будемо виходити на виконком з рішенням «Про затвердження нової автобусної мережі». Одразу після цього управління можемо процедурно оголошувати конкурс на визначення перевізників. Конкурсні процедури йдуть орієнтовно місяць, тобто березень-квітень ми маємо вийти на нові договори», – пояснив Костянтин Підпокровний.

Також в муніципалітеті пояснили, яка наразі ситуація з розрахунок за проїзд у міському громадському транспорті за допомогою NFC та коли житомиряни зможуть скористатися цією функцією.

«90% – це оплати по NFC або телефоном, ми змушені були припинити оплату, бо, чесно кажучи, є зловживання. Прив'язка банківської картки на термін поїздки, а далі відв’язка – це технічно просто зробити, й молодь дуже цим користувалися. Тому втрати 15 -20 тис. грн в місяць це досить значні, тому у нас не було іншого варіанту як вимкнути цю функцію. Компанія VISA усуває технічні проблеми, вони пообіцяли це зробити на програмному рівні, що, коли будуть такі втрати, вони беруть на себе. Я думаю, що до кінця місяця ми включимо NFC», – говорить Костянтин Підпокровний.

Нагадаємо, 26 січня 2021 року у Житомирській міській раді розказали, коли приватні маршрутки можна буде відслідковувати на електронних табло та в онлайн-додатку.

Як повідомляв Житомир.info, 18 березня 2020 року в Житомирській міській раді оголосили конкурс, щоб визначити підприємство, яке буде впроваджувати систему GPS-моніторингу транспорту. На конкурс подала заявку лише одна компанія.

5 серпня 2020 Житомирський міськвиконком затвердив результати конкурсу з визначення єдиного оператора системи GPS-моніторингу для громадського транспорту та доручив КП «Житомиртранспорт» укласти договір з переможцем – ТОВ «Дозор Україна». Після цього житомиряни мали б змогу знову відстежувати усі міські маршрути в одному мобільному додатку, на сайті Dozor або ж на зупинках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрутка перевізник Dozor  
Матеріали по темі