Влада

​Затримані під час акції на майдані Корольова житомиряни зустрілися із заступником начальника ГУНП

24 February 2021, 20:12

Житомиряни Валерій Арушанян і Сергій Григорчук зустрілись із заступником начальника Головного управління Національної поліції в Житомирській області Артемом Лисогором. Затримані 23 лютого під час сутички на майдані Корольова попросили дати оцінку діям поліцейських, які здійснювали затримання, та пояснити їх дії під час вчорашньої акції протесту.

За словами заступника начальника ГУНП, правоохоронці відреагували на можливий підпал шин, який міг створити небезпеку для громадян і учасників акції.

«Як ви оцінюєте ваші дії і дії працівників поліції вчора під час цієї акції? Чи вважаєте ви, що відбулось якесь порушення зі сторони працівників поліції?», - питав громадський активіст Владислав Пучич.

«Від працівників поліції скажу одне: ніхто не має права нападати на поліцейського ззаду під час виконання ним функцій. Друге: на моє глибоке переконання - центр міста не є місцем, де варто палити шини. Стосовно дій працівників поліції: те, що бачив я, я вважаю, що діяли правильно по вилученню шин. Якщо ж вони діяли неправильно, то оцінку дасть службова перевірка, яку проведуть компетентні органи», - відповів Артем Лисогор.

Далі активісти запитали, чи є підпал шин адміністративним, або ж будь-яким іншим правопорушенням.

«Паління шин? Ні. Але воно становить небезпеку для оточуючих. Хуліганства тут немає. Але паління цих шин є небезпечним для проведення заходу», - відповів Артем Лисогор.

У той же час, можна згадати, що під час щонайменше декількох акцій активісти палили шини і нікого з учасників акцій протесту тоді не затримували. Наприклад, 16 серпня 2014 біля УМВС, 4 квітня 2016 біля Держгеокадастру або 11 квітня 2016 знову ж біля Держгеокадастру.

«Ми перевіряємо свої дії. Якщо ви вважаєте їх неправильними, то ви ж самі знаєте, ви можете звернутись до наших контролюючих органів і вони проведуть незалежне службове розслідування. Це можливо. Для мене вчора були абсолютно зрозумілими в якійсь мірі дії того чи іншого учасника сутички. Як поліцейських, так і ваші. Але в нас є чітке законодавство і нападати на поліцейського ззаду я теж вважаю неправильним. Ми всі бачили матеріали, якщо ви вважаєте, що щось було зроблено неправильно, то незалежні органи проведуть перевірку, до яких можна звернутись і ви вчора самі сказали, що звернетесь», - зазначив під час зустрічі Артем Лисогор.

Наприкінці зустрічі Сергій Григорчук озвучив вимоги та побажання до керівництва ГУНП у Житомирській області.

«У нас з Валерієм є ряд вимог, які ми хочемо оголосити. Перша, щоб керівництво Нацполіції у Житомирській області принесло офіційні публічні вибачення за інцидент, який стався. Наступне - щоб протоколи, які були складені за вчорашнім незаконним затриманням з перевищенням сили, були визнані недійсними. І щоб винних у цьому незаконному затриманні притягнули до відповідальності», - сказав Сергій Григорчук.

Нагадаємо, близько 18.00 23 лютого житомиряни зібралися на майдані Корольова на акцію «Волю Стерненку», аби висловити підтримку громадському активісту, якому в цей день Приморський суд в Одесі виніс вирок – 7 років ув’язнення. Ще до початку акції поліція затримала двох активістів, які нібито намагались запалити шини.

Після акції на майдані Корольова, частина учасників попрямувала до Житомирського відділу поліції на Лесі Українки, де на затриманих активістів склали адмінпротоколи про злісну непокору працівникам поліції.

Після дачі пояснень Валерій Арушанян та Сергій Григорчук прокоментували події на майдані Корольова. Відеосюжет дивіться тут. Чоловіки планують подавати заяву про надмірне застосування сили правоохоронцями.

Офіційний коментар поліції тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акція затримання поліція Лисогор Арушанян Григорчук ГУНП  
Матеріали по темі