Місто

У День космонавтики в Житомирі говорили про пошуки нового приміщення для музею та реставраційні роботи в будинку Корольова

12 April 2021, 15:36

Біля меморіального погруддя Сергія Корольова вишукували дітей у сірих костюмах-«скафандрах». До урочистої церемонії покладання квітів долучилася громадськість, представники влади та військовослужбовці.

Під час заходу завідуючу відділом музею космонавтики ім. С.П. Корольова Ірину Вишневецьку нагородили званням «Заслужений працівник культури України».

За словами голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка, в планах на це рік знайти додаткове приміщення для колекції, яка зберігається у сховищах музею космонавтики.

«У нас є амбітні плани, щоб розширити колекцію музею, бо є тисячі експонатів, які немає де виставляти. Тому у нас є велике бажання і ми зараз дивимося локації, де це може бути. На сьогодні розглядається декілька локацій. Перша локація - це біля аеропорту Сергія Корольова, там є велика площадка, тобто розширення музею. Це буде зовсім інший музей - сама будівля. Вона буде сучасна, з великими можливостями для людей з інвалідністю. Головне - велика стоянка для автобусів, автомобілів - це убезпечить відвідувачів, маленьких дітей, дорослих людей, які будуть туди приїжджати. Друга локація, яку запропонував ректор Поліського університету Скидан, на території Ботанічного саду, вони є балансоутримувачі частини саду. Але ми ще будемо спілкуватися з суспільством, як воно буде», - сказав голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.


Кошти на нове приміщення планують отримати завдяки державній програмі «Велика реставрація».

«Є програма президента, що стосується нових музеїв, реставрації будівель старих музеїв - ми маємо надію потрапити у цю програму. Кошторис, якщо треба буде, ми звернемося до бізнесу. Щось будемо з обласного бюджету виділяти, але все-таки я розраховую на програму президента», - каже Володимир Федоренко.

Про необхідність у додатковому приміщенні говорить і директорка музею космонавтики Ірина Дячук. Також вона розповідає, що завдяки благодійникам у Меморіальному будинку-музеї академіка Сергія Корольова були проведені реставраційні роботи.

«Для нас це нагальна потреба, тому що у нас не лише в фонді, а й сама експозиція перенасичена. Ми не можемо вже знаходитися на такій маленькій площі. У нас сьогодні унікальна подія, вперше були проведені ремонтно-реставраційні роботи в меморіальному будинку-музеї академіка Сергія Корольова. Це пам'ятка архітектури місцевого значення і безумовно вона потребує великих робіт, щоб повернути будиночку автентичність. Це були двері, коробка, встановлення, тобто весь комплекс робіт, який був необхідний для вхідної групи. Це спонсорство, але дивилася спеціально, думаю, що усе разом з роботою коштувало не менше 30 тис. доларів», - розповіла директорка музею космонавтики Ірина Дячук.

Через червону зону національний музей космонавтики наразі зачинений, але в меморіальному будинку-музеї академіка Сергія Корольова влаштували екскурсію.

Що зберігають у сховищах житомирського музею космонавтики, дивіться тут.

Нагадаємо, 14 січня 2021 на засіданні комісії з гуманітарних питань Житомирської обласної ради переймалися тим, що можна показати засновнику SpaceX і генеральному директору Tesla Inc. Ілону Маску в Житомирі, куди його запросив президент Володимир Зеленський. Чи є чим зацікавити засновника SpaceX та гендиректора Tesla Inc. Ілона Маска у Житомирі, куди його запросив президент Володимир Зеленський, з’ясовували журналісти програми «Час. Підсумки тижня» на 5 каналі.

Як повідомляв Житомир.info, комунальний заклад Житомирської обласної ради «Музей космонавтики ім. С.П. Корольова» указом президента України 8 вересня 2020 отримав статус «національного».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей космонавтика космос Корольов експозиція реставрація  
Матеріали по темі