Місто

Чому тролейбус на Мальованку вирішили пустити саме по Героїв Пожежних та які були варіанти: у Житомирській міськраді підготували хронологію проєкту

7 July 2021, 10:20

7 липня пресслужба Житомирської міської ради оприлюднила короткий огляд хронології проєкту будівництва тролейбусної лінії на Мальованку, надавши лаконічні відповіді на ключові запитання стосовно цієї теми.

Карта з сайту Житомирської міської ради

Як усе починалося?

• 2018 рік – кредитний договір між ТТУ та ЄБРР.
• Кредит у 10 млн євро надано на модернізацію ТТУ, закупівлю 50 нових одиниць тролейбусів, будівництво нового миючого комплексу.
• 2019 рік – бонус до кредитного договору – грантові кошти у 2 мільйони євро на розбудову контактної мережі.

Які напрямки розглядалися?

• Опрацьовувалися два напрямки: Глибочиця та Мальованка.
• Від лінії на Глибочицю довелося відмовитися через відсутність тяглової підстанції. Вартість її будівництва в рази перевищувала б надані грантові кошти. Лишається Мальованка.

Які варіанти руху тролейбуса на Мальованку розглядалися?

• через вулицю Радивилівську;
• Троянівську через Подільський міст;
• через Героїв Пожежних;
• через вулицю Радонову.

Чому від інших довелося відмовитися?

• На вулиці Троянівській, так як і у Глибочиці, відсутня тяглова підстанція.
• На вулицю Радивилівську маршрут у зворотному напрямку пролягає через небезпечне Т-подібне перехрестя. Тролейбусу довелося б здійснювати аварійний поворот на вулицю Чуднівську. Більше того, довелося б встановлювати новий світлофорний об’єкт. Всі ці деталі здорожували проєкт.
• Вулиця Радонова також значно здорожчувала проєкт, так як знаходиться за півтора кілометра від підстанції (тоді як до першої опори на вулиці Героїв Пожежних – до 350 метрів). Більше того, по Радоновій довелося б майже у півтора рази збільшувати кількість опорних стовпів і, ймовірно, будувати нову тяглову підстанцію. Лишається один варіант - через вулицю Героїв Пожежних.

Чи вкладається будівництво лінії у надані грантові кошти?

• Так, більше того, економія становитиме 400 тис. євро.

Куди спрямують зекономлені кошти?

• На зекономлені кошти побудують другу виїзну групу з Депо №2 на Вітрука, 14 (наразі о 5:00 ранку розпочинається перший виїзд тролейбусів, їх одночасно виїжджає від 70 до 100 одиниць. Друга виїзна група дозволить удвічі зменшити час випуску електротранспорту на лінію, що забезпечить вчасний виїзд громадського транспорту у ранкові «години пік»).

Карта з сайту Житомирської міської ради

Збудують розворотне кільце на вулиці Львівській, що покращить мобільність тролейбусів, дозволить планувати короткі тролейбусні маршрути, збільшить маневреність електротранспорту під час виконання аварійних робіт.

Карта з сайту Житомирської міської ради

А автобусні маршрути?

• Після запуску тролейбусу на Мальованку автобусні маршрути будуть переглянуті та перенаправлені на інші вулиці мікрорайону.

Зазначається, що прогнозований пасажиропотік тролейбусного маршруту на Мальованку - 4-5 тисяч у день, з них 25% пільговиків. За рік - близько 2 млн пасажирів.

Нагадаємо, у червні 2021 року на вул. Героїв Пожежних почали прокладати мережу для майбутньої тролейбусної лінії на Мальованку. Тоді ж Олександр Шевчук інформував, що будівництво нової тролейбусної лінії на Мальованку хочуть закінчити до початку вересня.

Однак проти будівництва виступили мешканці вулиці Героїв Пожежних, які кажуть, що опори на тротуарах заважатимуть пішоходам, а вулиця для тролейбуса завузька.

5 липня житомиряни, які проти будівництва тролейбусної лінії на Мальованку через вулицю Героїв Пожежних, прийшли на сесію Житомирської міськради. Люди звернулися до мера із проханням обрати іншу вулицю для проєкту. Також попросили не спекулювати тим, що паркани жителів вилізли на тротуари.

Як повідомляв Житомир.info, 31 липня 2019 у Житомирі уклали грантову угоду з ЄБРР на 2 млн євро, за які побудують тролейбусну лінію на Мальованку. Одразу потому в Житомирі розпочали роботу над проєктом нової тролейбусної лінії і планували обговорити маршрут з мешканцями мікрорайону Мальованка. У жовтні 2019 Житомирське ТТУ оголосило тендер на виготовлення проєкту будівництва тролейбусної лінії по вул. Героїв Пожежних за 600 тис. грн.

У лютому 2020 міська комісія з безпеки дорожнього руху активно обговорювала проєкт будівництва нової тролейбусної лінії на Мальованку, а саме за якою схемою рухатимуться тролейбуси. Тоді у коментарі Житомир.info начальник управління транспорту і зв’язку Костянтин Підпокровний розповів, що старт реалізації проєкту залежить від тендеру, який проводитиметься на міжнародній електронній платформі ЄБРР. У жовтні 2020 року стало відомо, що на тендер з будівництва тролейбусної лінії на Мальованку подали пропозиції три фірми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус тролейбус на Мальованку тролейбусна лінія Героїв Пожежних  
Матеріали по темі