Економіка

Банки просять обмежити реалізацію програми «Доступні кредити 5-7-9%»: їх бере платоспроможний бізнес

9 August 2021, 15:22

Форум провідних міжнародних фінансових установ, членами якого є 12 міжнародних банків, що працюють в Україні, надіслав лист до Національного банку та Міністерства фінансів з проханням «обмежити реалізацію програми "Доступні кредити 5-7-9%"».

Про це повідомляє «Економічна правда».

В листі голова правління «Райффайзен Банку» Олександр Писарук від імені всіх членів Форуму заявляє, що наразі бюджетні кошти витрачаються переважно не на підтримку бізнесу, що постраждав від карантину та не на фінансування інвестиційних проєктів чи створення нових робочих місць, а на поповнення оборотних коштів платоспроможного бізнесу.

Іншими словами: кошти платників податків спрямовані на пільгові кредити витрачаються не за призначенням, а виграють від них стійкі та цілком платоспроможні підприємства.

«Якщо за даними «Райффайзен Банку» скласти типовий портрет учасника програми, то це буде діюче підприємство сільського господарства, що отримало антикризовий кредит або рефінансування. Здебільшого подібні підприємства є доволі стійкими, не зазнали значних втрат від згортання ділової активності у 2020 році та намагаються легально зменшити видатки від фінансової діяльності», – зазначається в листі.

За даними Мінекономіки, на 2 серпня частка підприємств агросектору, які оформили пільгові кредити від початку роботи програми, сягає 46%. Левову частину цих кредитів видавали на початку цього року, у період посівної.

В листі наголошується: якщо залишити програму працювати так і надалі, то вона нестиме низку ризиків як для самих позичальників, так і для економіки в цілому.

Нагадаємо, в Житомирській області перші доступні кредити під 7% 5 березня 2020 року урочисто оформили в ОДА: за державною програмою кредити отримало фермерське господарство та підприємство, яке займається технічним обслуговуванням і ремонтом автотранспортних засобів.

Про плюси та мінуси програми «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу говорили у програмі «Діалоги» на Житомир.info від 27 лютого 2020.

Як повідомляв Житомир.info, 4 грудня 2019 року прем’єр-міністр Олексій Гончарук інформував про підготовку програми з підтримки мікро- та малого підприємництва, яка запрацює з 1 лютого 2020 року. В січні 2020 року Кабінет міністрів затвердив постанови, які запустили надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікро- та малого підприємництва через Фонд розвитку підприємництва. Програма запрацювала в лютому цього ж року і за перші два тижні на отримання доступних кредитів 5-7-9% надійшло 4020 заявок на загальну суму 2,04 мільярда гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кредит банк бізнес  
Матеріали по темі