Місто

​Рибоохоронний патруль не радить ловити рибу в Тетереві, а заступник мера Житомира запевняє, що стоки вже в річку не йдуть

11 August 2021, 15:23

З початку робочого тижня загинуло близько 30 тисяч одиниць риби через неочищені стоки, які потрапили до річки Тетерів, після аварії на головній каналізаційній насосній станції.

Про це журналістам Житомир.info 11 серпня розповіли у Житомирському рибоохоронному патрулі.

«В неділю вночі та в понеділок зранку вже почала спливати мертва риба, її було дуже багато. У понеділок ми разом з представниками екологічної інспекції виїжджали та все це зафіксували. Порахували цю рибу. Склали акт, зафіксували 27 тисяч екземплярів риби різних видів за понеділок та вівторок. Сьогодні вже не було цієї риби, тому що сильна течія, і її змило, і вона пішла далі, як я розумію», - розповідає заступник начальника управління Житомирського рибоохоронного патруля Ігор Чернілевський.


Під час рейду інспектори рибоохоронного патруля з’ясували, які саме види риби загинули.

«Переважна більшість риби – це плотва, лящ та карась», - говорить заступник начальника управління Житомирського рибоохоронного патруля Ігор Чернілевський.

Суму збитків назвати поки не можуть, йде підрахунок. У міській раді переконують, що згодом виділять кошти на зариблення.

«Житомирська міська рада та водоканал вирішують питання виділення коштів на зариблення річки Тетерів після подолання наслідків аварії», - сказав заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.

Також заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк зазначив, що наразі неочищені стоки до річки не потрапляють, бо працює насос.

«Вчора (10 серпня) ввечері, після регламентних робіт, був привезений з Обухова електродвигун номер два, який був встановлений і приєднаний до насосного обладнання. Запустили його о 02:00 ночі, зараз він працює. Крім цього, вчора КП «Житомирводоканал» придбав ще один електродвигун на Рівненській атомній станції. Він завезений до спеціалізованої організації, де зараз проводять регламентні роботи. Завтра (12 серпня) машина їде до Обухова, і там ми отримуємо електродвигун після проведених регламентних робіт, і завтра працівники водоканалу встановлюють резервний електродвигун. Цей електродвигун, який підключений до насосного обладнання, перекачує 2,5 тисячі метрів кубічних стоків в годину, тому він повністю забезпечує перекачку стоків і проблем немає. На даний час працює наше обладнання і стоки до річки не потрапляють», - говорить Сергій Кондратюк.

Житомирський рибоохоронний патруль закликають поки утриматися від рибальства на річці Тетерів.

Нагадаємо, 9 серпня на сесії міської ради говорили про загибель риби внаслідок аварії на житомирському водоканалі. Екологи і рибоохорона збирались звертатись до правоохоронних органів.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 7 серпня 2021 року в Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, директор водоканалу просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування. У понеділок, 9 серпня, на житомирській ГКНС запустили один насос, але він згорів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба Тетерів екологи аварія водоканал рибоохоронний патруль  
Матеріали по темі