Економіка

Найбільші платники податків та наймасштабніші інвестиційні проєкти Житомирської області

16 August 2021, 12:45

Найбільше за перше півріччя 2021 року сплатили платежів до бюджетів усіх рівнів АТ «Житомиробленерго», ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ», ТОВ «Обіо», АТ «Житомиргаз», ТОВ «Межирічинський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Обербетон-Інвест», ПРАТ «ПБК «Радомишль», ТОВ «Церсаніт Інвест», ТОВ «Житомирський картонний комбінат», АТ «Житомирський маслозавод».

Про це 16 серпня повідомляє пресслужба обласної ради з посиланням на інформацію департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА.

«Сьогодні в промисловості області працюють 1570 підприємств, із яких 5 – великих, 174 – середніх та 1391 малих. На них зайняті понад 57 тисяч працівників, що становить майже 44% від загальної кількості зайнятих працівників у всіх видах діяльності. Основну частку в загальному обсязі реалізації займає продукція підприємств: з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 25,6%, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 14,9%, з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності – 14,2%, з виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – 12,1%, добувної промисловості і розроблення кар’єрів – 10,1%, машинобудування – 7,0%, металургії – 4,8%, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – 4,4%», - зазначається в інформації.

Провідними підприємствами у розрізі галузей промисловості є:

  • у добувній промисловості і розробленні кар’єрів – ТОВ «Межиріченський ГЗК», Філія Іршанський ГЗК ДП «ОГХК», ТОВ «ОМКАР», ПАТ «Коростенський кар’єр», ТДВ «Коростенський щебзавод», ПАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів», ДП «Овруцький щебзавод», ТОВ «Бехівський гранітний кар'єр» та інші.
  • у виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній – ПрАТ «Коростенський завод МДФ», ПАТ «Малинська паперова фабрика – Вайдманн», ТОВ «ВЕЛІСТА АРТ», ТОВ «Вівад – 09», ПрАТ «Дніпровуд», ПП «Малинська меблева фабрика» та ПП «Меблева фабрика «Мірт»;
  • у машинобудуванні і металообробці – АТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», ТОВ «Котлозавод «Крігер», ТОВ «ЖИТОМИР-ТЕПЛОМАШ», ТОВ СП «АТЕМ-ФРАНК»;
  • у текстильному виробництві – ТОВ «Миропільська фабрика «Веснянка», ТОВ «Галерея Льону», ПрАТ ВКФ «Леся», ПАТ «Фабрика одягу» та АТЗТ фірма «Арсанія».

За період незалежності України на території Житомирської області реалізовано ряд масштабних інвестиційних проєктів. Загалом в області працює понад 300 підприємств з іноземними інвестиціями. Найбільші підприємства з іноземними інвестиціями, що успішно господарюють на теренах Житомирщини:

ТОВ «Церсаніт Інвест» (виробництво керамічних санітарно-технічних виробів);

ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ» (виробництво електротехнічного та оптичного устаткування);

ІП «Євроголд Індестріз ЛТД» (виробництво прасувальних дошок, сушарок для білизни, драбин побутових, спортивних дошок);

ТОВ «Ферпласт-Україна» (виробництво дорожніх виробів, сумок, лимарно-сідельних виробів зі шкіри та інших матеріалів);

ТОВ «Грайф Флексіблс Україна» (виробництво готових текстильних виробів);

ЗАТ «Житомирські ласощі» (оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами);

ПрАТ «Виробничо-комерційна фірма «Леся» та ПрАТ «Бердичівська фабрика одягу» (виробництво верхнього одягу);

ПрАТ «Біо мед скло» (виробництво й оброблення інших скляних виробів, у тому числі технічних);

ТОВ «Валки-Ільменіт» (добування руд інших кольорових металів);

ТОВ «Монсанто Україна» (будівництво заводу з виробництва насіння сільськогосподарських культур);

ТОВ «Обербетон-інвест» (виготовлення виробів із бетону для будівництва).

За рахунок вітчизняних інвестицій було реалізовані такі масштабні інвестиційні проєкти:

будівництво деревообробного комбінату ПрАТ «Коростенський завод МДФ» та ПраТ «Українська холдингова лісопильна компанія», які стали базою для створення в області першого індустріального парку «Коростень» та зародження деревообробного кластера Житомирщини;

будівництво заводу з перероблення молока та виробництва якісної молочної продукції АТ «Житомирський маслозавод», продукція якого добре відома на всій території, а також далеко за її межами;

будівництво заводу з виробництва неметалевих мінеральних виробів ТОВ «Обіо», що забезпечую будівельну галузь країни якісними теплоізоляційними матеріалами та інші.

«Протягом останніх років в області реалізовано ряд проєктів з будівництва сонячних електростанцій. Прикладом успішної реалізації інвестиційних проєктів у галузі альтернативної енергетики є: ТОВ «Ганська СЕС», ТОВ «Іршанська СЕС», ТОВ «Болохівський солар парк», ДП «Нафтогаз-Енергосервіс» та інші», - інформує департамент ОДА.

Нагадаємо, восени 2021 року на території аеропорту «Житомир» планують провести перший Житомирський інвестиційний форум «Polissia Invest», на організацію якого витратять 2 млн грн: 1 млн грн – з обласного бюджету, 1 млн грн – з місцевого бюджету.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2021 року середня зарплата в Житомирській області зросла більш як на 7% і становила 12 тис. 221 грн. Станом на 1 червня 2021 року сума заборгованості з виплати заробітної плати в Житомирській області становила 15,7 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: промисловість інвестиції ОДА податки інвестор підприємство  
Матеріали по темі