Місто

Через аварію на житомирському водоканалі у Тетереві загинуло 27 тисяч рибин, збитки довкіллю загалом склали майже 23 млн грн, – Держекоінспекція

26 August 2021, 18:47

Держекоінспекція розрахувала майже 23 млн грн збитків за забруднення річки Тетерів, що спричинило КП «Житомирводоканал».

Про це 26 серпня на своїй Facebook-сторінці повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

«Перші скиди неочищених вод підприємство здійснило ще 7 серпня. Протягом наступних днів Держекоінспекція Поліського округу здійснювала моніторинг екологічної ситуації на р. Тетерів.

Щодня наші фахівці відбирали проби води та здійснювали їх лабораторну експертизу, за результатами якої зафіксовано відхилення від норми за вмістом аміаку, нітриту, нітрату, заліза, фосфату, хімічного та біохімічного споживання кисню, завислим речовинам. Також зафіксований низький вміст розчиненого кисню у воді (від 0,9 мг/м3 до 2,8 мг/м3 при нормі не менше 4 мг/м3).

Працівники відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ також відібрали зразки ґрунту, на який потрапляли нечистоти. Там виявлено перевищення вмісту амонію в 3 рази, фосфору в 1,5 рази, хлоридів в 2,5 рази», – йдеться у дописі Андрія Мальованого.

За його інформацією, 9 серпня Екологічна інспекція Поліського округу здійснила позапланову перевірку КП «Житомирводоканал», за результатами якої було встановлено, що загалом підприємство скинуло до Тетерева 120 тис.м3 неочищених стічних вод.

«В результаті не лише забруднило річкову воду, але спричинило масову загибель риби – понад 27 тис. одиниць», – констатує Андрій Мальований.

Зазначається, що за підсумками перевірки на директора «Житомирводоканалу» ДЕІ склала адмінпротокол щодо порушення правил охорони водних ресурсів. Розраховано колосальні суми збитків довкіллю:

за скид неочищених стічних вод 13,1 млн грн;

за загибель водних живих ресурсів 8,9 млн грн;

за забруднення земельних ресурсів майже 880 тис. грн.

Держекоінспекція спрямувала матеріали до правоохоронних органів.

Нагадаємо, 7 серпня директор водоканалу Андрій Нікітін повідомив про аварійну ситуацію на головній каналізаційній насосній станції міста. Через аварію у Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в річці.

Станом на 13 серпня ситуацію на каналізаційній станції нормалізували, але збитки ще підраховували.

16 серпня КП «Житомирводоканал» уклав угоду з ТОВ «Національний центр сталого розвитку» на послуги з надання експертного висновку щодо причин та наслідків виникнення аварійної ситуації на ГКНС м.Житомир. Вартість укладеної угоди – 47,3 тис. грн. Надати експертний висновок фірма має до кінця 2021 року.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info говорив про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

Як повідомляв Житомир.info, 9 серпня 2021 мер Житомира Сергій Сухомлин призначив службову перевірку за фактом виникнення аварії на головній каналізаційно-насосній станції по вул.Івана Гонти, 16. Комісія на чолі з депутаткою Оленою Розенблат має завершити перевірку 16 серпня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода забруднення водоканал Тетерів ГКНС рівень кисню риба Нікітін  
Матеріали по темі