Місто

У Житомирі ситуацію на каналізаційній станції нормалізували, збитки ще підраховують

13 August 2021, 16:01

Впродовж тижня у Житомирі намагалися вирішити аварійну ситуацію, яка сталася на головній каналізаційній насосній станції.

За словами міського голови, станом на 13 серпня насос працює, неочищені стоки вже в річку не йдуть.

«Два дні тому був встановлений перший насос. Він працював з деякими проблемами, тому була ще одна зупинка на декілька годин. Його обслуговували, запустили і вчора він працював в нормальному режимі.Вчора о 19:00 з Обухова отримали ще один насос, який був на обслуговуванні. Це той, що нам надали в Рівненській атомній станції. Вчора були роботи по його встановленню. Він працює нормально, тому у нас є резервний насос, який може впоратися з будь-якою ситуацією. Ситуація тут нормалізувалася, ніяких витоків немає. Ми замірюємо рівень кисню нижче та вище скиду. З кожним днем він зростає – вчора був 4,8 мгО2/дм3, сьогодні 5,6 мгО2/дм3, ситуація більш-менш нормальна», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Суму збитків ще не підрахували. Про вирішення екологічної проблеми планують говорити наступного тижня під час засідання виконавчого комітету.

«У першу чергу – це кошти водоканалу, а також можливо резервний фонд міста, який і передбачений на такі аварійні ситуації. Сума залежить від того, що нам нараховує екологічна інспекція та ніша організація, мінімальна сума – приблизно 500-800 тисяч грн. Ми плануємо запустити ті види риби, які чистять річку– це білий амур та товстолобик», - говорить Сергій Сухомлин.

Щодо службового розслідування на водоканалі, міський голова говорить: було багато порушень з різних сторін.

«Вчора комісія засідала і вже підписаний протокол. Там чітко вказана провина кожного в цій ситуації, де підрядник, де керівництво водоканалу, де технагляд. Там дуже багато порушень. В проєкті було чітко вказано, як діяти у випадку аварійної ситуації, ніхто, як я розумію, цей проєкт не читав, і ці міри не були передбачені. Підрядник в п'ятницю о четвертій залишив роботу, залишив трубу, а керівництво та технагляд не зробив зауваження та не відпрацював свою ділянку роботи. Керівництво водоканалу не організували цю роботу. Після того, як всі учасники процесу нададуть письмове пояснення, таку процедуру вимагає закон, тоді будуть прийматися міри по дисциплінарній відповідальності», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Протокол виїзної комісії 12 серпня оприлюднила депутат міської ради, голова наглядової ради КП «Житомирводоканал» Олена Розенблат:



Наразі на каналізаційній станції продовжуються роботи з реконструкції, на наступному тижні мають завести нове обладнання, а також розробляють додаткові заходи безпеки, розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

«Ми розробляємо додаткові заходи безпеки, щоб зберегти нашу насосну станцію під час реконструкції. Безпосередньо наші підрядники та субпідрядники створюють додатковий рівень стіни, яка має зберегти лінію, яка зараз введена в експлуатацію. Нагадаємо, каналізаційна насосна станція поділена на дві частини – ліву та праву.Права наразі працює, а ліва виведена з експлуатації для реконструкції. Для того, аби не затопило наш зал через цю непрацюючу лінію, зводять додаткову стіну. Тобто, якщо рівень води буде підвищуватися, то вода не буде йти туди», - говорить Андрій Нікітін.

Також журналісти Житомир.info запитали думку директора водоканалу щодо причин аварії.

«Внутрішнє розслідування, яке ведеться підтверджує факт, що миттєвих приток води та недостатній розрахунок нашого підрядника до убезпечення нашої насосної станції від затоплення й призвели до цієї катастрофи. Якщо говорити юридичною мовою, то вся територія ГКНС передана нашому підряднику компанії. Згідно з актом передачі, вони мають убезпечити повністю всі фактори, які можуть створювати для нас небезпеку. Разом з ними тут працює технагляд, який має попереджувати нас про будь-які ризики. Крім того, ми неодноразово попереджали нашого підрядника, що можна робити, а що не можна, про те, що трубопровід, через який заливало машинний зал, треба заблокувати й реакції, на жаль, не було. Звинувачувати водоканал у цій події неправильно і неможливо», - сказав директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Нагадаємо, 11 серпня рибоохоронний патруль не радив ловити рибу в Тетереві, а заступник мера Сергій Кондратюк запевняв, що каналізаційні стоки в річку вже не йдуть.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 7 серпня 2021 року в Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, директор водоканалу просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування. У понеділок, 9 серпня, на житомирській ГКНС запустили один насос, але він згорів.

Також 9 серпня на сесії міської ради говорили про загибель риби внаслідок аварії на житомирському водоканалі. Екологи і рибоохорона збирались звертатись до правоохоронних органів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал насосна станція Сухомлин ГКНС Нікітін збитки  
Матеріали по темі