Економіка

Верховна рада прийняла закон, який має пожвавити створення індустріальних парків

8 September 2021, 12:56

Верховна рада підтримала у другому читанні законопроєкт щодо індустріальних парків, яким передбачають впровадження низки стимулів для залучення інвестицій.

Відповідні зміни парламентарі ухвалили на засіданні 7 вересня, їх підтримали 290 нардепів – інформує «Економічна правда».

«Законопроєктом визначаються об’єкти, що можуть розміщуватися у складі індустріального парку. Так, на такій територія можна буде займатися переробною промисловістю, переробкою відходів (крім захоронення), науково-технічною діяльністю та у сфері інформації/телекомунікацій. Заборонено буде виготовляти підакцизну продукцію (крім автомобілів та інших транспортних засобів), займатися гральним бізнесом», - пише видання.

Проєкт закону передбачає щонайменше 2 млрд грн бюджетних коштів на розвиток індустріальних парків щороку – з 2022 року до 2025 року.

Керуючим компаніям та ініціаторам створення парку передбачають часткові компенсації витрат на підключення та приєднання до електромереж, відсоткових платежів за кредитами (залежно від частки експорту продукції власного виробництва у загальному доході від діяльності).

Крім того, з бюджету частково компенсуватимуть інвестиції учасників індустріальних парків у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку.

«Для забезпечення податкових та митних пільг для учасників індустріальних парків зареєстровані відповідні законопроєкти 5688 та 5689. Документ також передбачає створення уповноваженого держоргану, що реалізуватиме політику уряду щодо роботи індустріальних парків. Його уряд повинен створити до 1 січня 2025 року», - інформує «Економічна правда».

На сайті Верховної ради зазначається, що перехідними положеннями Закону визначено, що індустріальні парки створюються на земельних ділянках площею не менше 10 гектарів і не більше однієї тисячі гектарів. Допускається розташування між земельними ділянками індустріального парку земельних ділянок, на яких розташовано або передбачається розташувати відповідно до містобудівної документації виключно об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури.

Під час голосування за прийняття у другому читанні та в цілому змін до закону «Про індустріальні парки» жодного голосу «за» не дали дві фракції – ОПЗЖ та «Європейська солідарність», у ВО «Батьківщина» підтримали законопроєкт лише четверо, голова Житомирського обласного осередку партії Анжеліка Лабунська утрималася. Всі шість мажоритарників від Житомирської області проголосували «за».

Нагадаємо, 2 вересня 2021 року проектний менеджер Офісу реформ КМУ за напрямком інвестиційний клімат Артем Сачук в інтерв’ю розповідав, чи приваблива Житомирська область для іноземних інвесторів та що вони очікують від місцевої влади, чому деякі великі проєкти так і не були реалізовані, скільки треба виділяти з місцевого бюджету на розвиток індустріальних парків і на що скаржаться місцеві інвестори.

«Закон зобов’язує виділяти не менше 2 млрд грн. на рік для допомоги територіальним громадам та керуючим компаніям індустріальних парків на облаштування території та початок господарської діяльності. Спрощено процедуру створення індустріальних парків, зокрема звільнено від суттєвих втрат при зміні цільового призначення земельних ділянок. Зменшено мінімальний розмір земельних ділянок до 10 гектарів, щоб невеликі громади могли створювати промислові зони. При підготовці правок до законопроєкту мені став у нагоді досвід, здобутий рівно чотири роки назад під час першої поїздки в якості директора Агенції регіонального розвитку Житомирської в Польщу для вивчення досвіду створення індустріальних парків та технопарків», - прокоментував прийнятий законопроєкт Артем Сачук, який був причетний до його розробки.

Як повідомляв Житомир.info, Офіс ефективного регулювання BRDO презентував рейтинг «Regional Doing Business – 2020», який відображає сприятливість інвестиційного клімату в українських обласних центрах: Житомир посів першу сходинку в рейтингу найкомфортніших міст для ведення бізнесу в Україні. На початку вересня 2021 року програма USAID КЕУ презентувала рейтинг міст-учасників Індексу конкурентоспроможності міст України 2021: серед 45 міст Бердичів посідає 19 місце, Житомир – 23 місце.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон індустріальний парк інвестиції Сачук  
Матеріали по темі