Місто

​Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення «Житомирводоканалом» річки Тетерів

21 September 2021, 12:48

У результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків в річку Тетерів прокуратура розпочала кримінальне провадження. Тим часом на комунальному підприємстві вирішили оскаржити припис Державної екологічної інспекції Поліського округу в суді.

Про відкриття кримінального провадження 21 вересня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Житомирською окружною прокуратурою за результатами вивчення численних повідомлень в засобах масової інформації зареєстровано кримінальне провадження за фактом забруднення річки Тетерів. Внаслідок неодноразового виходу з ладу обладнання каналізаційної насосної станції міста Житомира, систематично здійснюється скид неочищених стічних вод в річку Тетерів. Окружною прокуратурою з метою встановлення винних та притягнення їх до передбаченої законом відповідальності зареєстровано кримінальне провадження за ч. 1 ст. 242 КК України (порушення правил охорони вод)», - повідомили в прокуратурі.

Наразі досудове розслідування триває, із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Поліського округу встановлюються обставини скоєного злочину та причини, внаслідок яких відбувається забруднення річки Тетерів стічними водами.

Житомирська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво.

Досудове розслідування проводить відділ поліції № 1 Житомирського райуправління поліції.

Тим часом Житомирський окружний адміністративний суд ухвалив рішення відкрити провадження в адміністративній справі, в якій КП «Житомирводоканал» позивається до Державної екологічної інспекції Поліського округу з вимогою визнати протиправним і скасувати припис від 17 серпня 2021.

Відповідна ухвала суду від 10 вересня 2021 оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Позивач звернувся до суду з вказаним позовом і просить визнати протиправним та скасувати припис Державної екологічної інспекції Поліського округу № 59/2.4 від 17 серпня 2021 року в повному обсязі, з підстав його невідповідності нормам природоохоронного законодавства України», - йдеться в матеріалах суду.


Скріншот з ухвали суду

Нагадаємо, у Житомирі вранці, 18 вересня 2021, екологи зафіксували черговий скид неочищених стічних вод в річку Тетерів, бо на насосній станції водоканалу знову вийшло з ладу обладнання. Аварію ліквідували упродовж 7 годин.

Як повідомляв Житомир.info, 7 серпня 2021 директор водоканалу Андрій Нікітін повідомив про аварійну ситуацію на головній каналізаційній насосній станції міста. Через аварію у Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в річці.

9 серпня 2021 Житомирська міська рада підтримала звернення депутатів з вимогою провести розслідування несанкціонованого скиду з очисних споруд водоканалу в річку Тетерів та звільнення директора комунального підприємства. Також у даному зверненні передбачалось ініціювати міською радою порушення клопотання про відкриття кримінального провадження за статтею «Службова недбалість».

Станом на 13 серпня ситуацію на каналізаційній станції нормалізували, але збитки ще підраховували. 16 серпня КП «Житомирводоканал» уклав угоду з ТОВ «Національний центр сталого розвитку» на послуги з надання експертного висновку щодо причин та наслідків виникнення аварійної ситуації на ГКНС м.Житомир. Вартість укладеної угоди – 47,3 тис. грн. Надати експертний висновок фірма має до кінця 2021 року.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info говорив про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

31 серпня 2021 року у Житомирі зафіксували новий скид неочищених стічних вод з каналізаційної станції водоканалу в річку Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал забруднення скид Тетерів провадження  
Матеріали по темі