Влада

У Житомирській облраді обговорювали майбутнє центру крові, який потребує модернізації

26 November 2021, 13:10

Як в майбутньому буде функціонувати КНП «Обласний центр крові» обговорювали 26 листопада на засіданні робочої групи. На початку засідання, голова Житомирської обласної ради зазначив, що для початку потрібно вивчити, як і за скільки можна модернізувати центр крові.

«Моя пропозиція: вивчити детально, поспілкуватися з головами успішних громад в нашій області, поговорити з ними, розрахувати чи можемо ми модернізувати даний центр самостійно і скільки потрібно для цього коштів. У тому стані, в якому є, він буде лише погіршуватись, а суспільство вимагає від нас змін», - говорить голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Директор обласного центру крові показав розрахунки щодо якості та видачі компоненті крові в лікарні області.

«Є два позитиви. Ми централізацію вже давно почали, але наразі частина населення залишилася без фізичної змоги здати кров. Центри крові в Новограді і Коростені можуть лише заготовляти кров. Ми перейшли на нову форму – виїзд бригади, відповідними чинами маємо певні здобутки. Головна мета всіх центрів крові – забезпечення замовленням всіх лікарень. Порівняння 2020 року і 9 місяців 2021 року – є збільшення за кількістю еритроцитів, концентратор тромбоцитів та по свіжо-замороженій плазмі», - каже директор КНП «Обласний центр крові» Анатолієм Чугрієв.


Під час засідання обговорювали й філії центру крові. Зокрема, перший заступник голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко зазначила, що наразі потрібно розібратися в доцільності їх існування.

«Що ми тримаємо? Просто те, щоб було кому платити заробітну плату, а функція цього закладу досі невідома і такі заклади, на жаль, зараз не буду займати ваш час, але є такі заклади, які, на мою думку, створені, щоб надати робочі місця», - зазначила Наталія Остапченко.

Робочою групою було вирішено доручити керівництву обласного центру крові підготувати розрахунок на 2022 рік, в якому буде вказана не лише витратна частина, а й план розвитку закладу.

«Протягом тижня зробити відповідні розрахунки і подати їх робочій групі, щоб робоча група могла зібратися та напрацьовувати пропозиції», - каже заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

«Почути, щоб ви на комісії сказали, який вам мінімум потрібен для того, щоб ми в наступному році зробили краще», - додав депутат Житомирської обласної ради Руслан Годований.

Зазначимо, що в липні 2021 року для вивчення питання подальшого функціонування «Центру крові» у Житомирській облраді створили робочу групу.

Нагадаємо, 25 червня 2020 на сесії Житомирської облради бурхливо обговорювали питання щодо переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають передачі в оренду на аукціоні, а саме приміщення КНП «Обласний центр крові» площею 3900 кв.м, яке хотіла взяти в оренду приватна фірма «Біофарма».

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2015 року представники «Біофарми» вже вели перемовини з тодішньою владою області і заявили про готовність інвестування близько 40 млн грн у Житомирськиій Центр крові. Постійна комісія з питань охорони здоров’я Житомирської обласної ради рекомендувала зняти це питання з розгляду сесії та доопрацювати. На сесії 10 вересня 2015 року говорили про доцільність реорганізації Центру крові й тодішній начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас зазначив, що під час війни стратегічне підприємство не можна віддавати у приватну власність.

7 лютого 2018 року голова обласної ради Володимир Ширма та його заступники Сергій Крамаренко і Максим Вілівчук зустрічалися з представниками фармацевтичної компанії «Біофарма», яка пропонувала інвестувати кошти в Житомирський обласний центр крові.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр крові робоча група засідання модернізація  
Матеріали по темі