Місто

Прокуратура вкотре через суд намагається забрати у депутата міської ради приміщення в центрі Житомира

1 February 2022, 13:16

Заступник керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради подав позов до фізичної особи-підприємця Кучика Василя Карімовича, депутата Житомирської міської ради з фракції ОПЗЖ, про витребування майна – приміщення площею 24 кв.м на вул. Івана Кочерги, 11.

Ухвалою від 30 грудня 2021 року Господарський суд Житомирської області відкрив провадження у справі.

«Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що питання прав власності на приміщення, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2, загальною площею 24 кв. метрів, вирішувалось судами неодноразово; право власності на вказане приміщення належить Житомирській міській раді та не підлягає відчуженню; не бажаючи повернути спірне приміщення його власнику, шляхом самочинної зміни адреси вказаного приміщення, відповідач протиправно набув прав на земельну ділянку під ним; виконавчими органами Житомирської міської ради рішення про присвоєння спірному об`єкту нерухомого майна адреси: АДРЕСА_2, не приймалися; спірне приміщення колишньої вечірньої загальноосвітньої школи II- III ступенів №2 використовується відповідачем для здійснення підприємницької діяльності в якості магазину; частиною четвертою статті 80 Закону України «Про освіту» встановлено, що об`єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти», - зазначається в ухвалі.

Зауважимо, що прокуратура з 2014 року намагається повернути громаді приміщення на вул.Івана Кочерги, 11. За цей час його перша власниця Тетяна Сагадін переоформила нерухомість на свого чоловіка Василя Кучика, змінивши адресу: замість вул.Івана Кочерги, 11 – вул. Івана Кочерги, 11-а. Кучик на підставі договору купівлі-продажу від 31.12.13 зареєстрував за собою право власності на спірне приміщення вечірньої школи, перепрофілювавши його в магазин продовольчих товарів.

Господарський суд Житомирської області ухвалою від 22 червня 2020 року відкрив провадження у справі за позовом місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради, в якому прокурор просить: визнати за Житомирською міською територіальною громадою в особі Житомирської міської ради право власності на приміщення, яке розташоване за адресою: м.Житомир, вул.Івана Кочерги, 11, загальною площею 24 кв.м. та скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право власності №4161716. Але рішенням від 20 квітня 2021 року суд у задоволенні позову прокуратури відмовив, бо «прокурор, звертаючись до суду з позовом, має обґрунтувати та довести підстави для представництва, однією з яких є бездіяльність компетентного органу».

«Прокурор вважає, що при реєстрації права власності на спірне нежитлове приміщення загальною площею 24 кв.м., яке розташоване за адресою: м.Житомир, вул.Івана Кочерги, 11 за ФОП Кучиком В.К., відповідачем та ФОП Сагадіною Т.Д. неправомірно змінено адресу приміщення в Державному реєстрі речових прав, чим приховано здійснення угоди щодо відчуження майна, яке до цього незаконно вибуло із власності територіальної громади міста Житомир. В результаті виникла ситуація, при якій за відповідачем зареєстровано право власності на майно, фактичним власником, за рішенням суду, та володільцем якого є Житомирська міська об'єднана територіальна громада. За вказаних обставин, для належного відновлення законних прав та інтересів територіальної громади, прокурор звернувся з даним позовом про визнання за Житомирською міською територіальною громадою права власності на приміщення, яке розташоване за адресою: м.Житомир, вул.Івана Кочерги, 11 загальною площею 24 кв.м. та скасування запису про право власності №4161716 про реєстрацію за Кучиком В.К. права власності на об'єкт нерухомого майна - приміщення по вул.Івана Кочерги, 11-а площею 24 кв.м. Дослідивши матеріали справи, подані докази та наведені обґрунтування господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги прокурора не підлягають задоволенню», - зазначається у рішенні суду від 20 квітня 2021 року.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міської ради 30 липня 2020 року депутати дозволили своєму колезі Василю Кучику викупити земельну ділянку площею 0,0034 га на вул.Івана Кочерги, 11-а за 44 тис. 706,26 грн.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2021 року прокуратура звернулася до суду з позовом до Житомирської міської ради та приватного підприємства «Васком», яке належить Василю Кучику, про визнання незаконними та скасування рішення, скасування запису про реєстрацію права, визнання недійсним договору сервітуту та повернення земельної ділянки на розі вулиць Велика Бердичівська-Івана Кочерги.

Василь Кучик в 2020 році був обраний депутатом Житомирської міської ради від ОПЗЖ, в міськраді попереднього скликання він був у фракції Опозиційного блоку, в раду 2010-2015 років обирався від Партії регіонів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура суд Кучик нерухомість вул.Івана Кочерги вечірня школа приватизація  
Матеріали по темі