Місто

Заступник міністра МВС у Житомирі розповів про підготовку до навчального року та оглянув укриття в університеті

15 July 2022, 16:18

Аби діти могли здобувати освіту в офлайн режимі, МВС України розпочинає проєкт «Безпечне освітнє середовище в умовах війни».

Зокрема, до початку навчального року мають перевірити готовність усіх навчальних закладів до роботи в умовах воєнного стану.

Про це 15 липня під час візиту до Житомира розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

Також в рамках проєкту для школярів та студентів проведуть навчальну евакуацію, в школах запровадять Єдиний урок з безпеки, а для педагогів проведуть серпневі конференції. Крім того, біля навчальних закладів чергуватимуть патрульні.

«Житомир став першим містом, з якого ми розпочали нашу роботу. Під час реалізації цього проєкту буде розроблено абетку з безпеки для школяра середньої школи. Так само ми плануємо розробити мобільний додаток, використовуючи який наші діти зможуть знайти відповіді на базові питання безпеки життєдіяльності. Крім того, ми плануємо організувати в усіх навчальних закладах проведення Єдиного уроку з безпеки школяра за участі рятувальників та поліцейських. У першій декаді вересня ми забезпечимо чергування біля навчальних закладів представників патрульної поліції України», – розповів заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.


Офлайн навчання відновлять лише у закладах, де є укриття, адже під час сигналу тривоги діти мають знаходитись у безпечному місці. У Житомирській області налічується 570 закладів загальної середньої освіти, більшість з них мають укриття.

«Станом на зараз 70% шкіл мають укриття. В інших закладах зараз проводяться обстеження укриттів, які можуть бути використані для захисту учнів та вчителів. Керівники закладів укладають угоди з підприємствами та організаціями, які розташовані поруч зі школами та мають укриття, які можна використати для безпеки дітей під час повітряних тривог»,– говорить керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

У Житомирі 22 школи мають укриття, зараз їх облаштовують усім необхідним.

«Вчора на сесії було виділено 5 млн грн на облаштування укриттів та сховищ. Також ми відпрацьовуємо проєкт з ЮНІСЕФ, вони готові надати Житомиру додатково 5 млн грн на облаштування активів, тому ця робота буде продовжуватися», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Учні старшої школи ліцею №25, який знищила російська ракета, цього навчального року навчатимуться у ЖДУ імені Івана Франка. Університет зробив все необхідне, аби студенти та ліцеїсти мали змогу навчатися у безпечних умовах. Зокрема навчальний процес буде організований у дві зміни, на території закладу є декілька укриттів.

«На території університету сьогодні влаштовується 7 тимчасових укриттів. Університет готовий до виходу в офлайн навчання, для цього пророблена логістична схема, яка передбачає навчання у дві зміни. З першого вересня планується з урахуванням 9,10,11 класів ліцею №25 – це 250 учнів, і наукового ліцею ЖДУ ім. Івана Франка – 150 учнів. Враховуючи співробітників університету та здобувачі вищої освіти разом буде нараховуватися близько 5 100 осіб», – каже ректорка ЖДУ імені Івана Франка Галина Киричук.

Також ректорка університету зазначила, що сім укриттів розраховані більше ніж на 3 тисячі осіб. В університеті показали, як облаштували одне з найбільших укриттів. Є вода, стільці, ліхтарики, одночасно тут може перебувати близько 600 людей.

Зазначимо, що в Україні проводиться аудит укриттів у закладах освіти та розробляється логістика: вимога – щоб за кілька метрів ходьби від школи були захисні споруди, де можна перебувати під час тривоги.

Нагадаємо, в ефірі Єдиного телемарафону 3 липня міністр освіти та науки Сергій Шкарлет зазначав, що в умовах воєнного стану очну форму навчання у закладах освіти відновлять лише за умови наявності бомбосховищ, якщо у них бракуватиме місця на всіх учнів, запровадять кілька змін.

Як у житомирських дитсадках облаштували укриття для захисту дітей від російських обстрілів дивіться у фоторепортажі

Як повідомляв Житомир.info, 7 червня 2022 року заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко в ефірі всеукраїнського телемарафону повідомив, що з 1 вересня 2022 року школярі та студенти повернуться на навчання до закладів освіти офлайн. Очні заняття в школах планують розпочати за безпечної ситуації в регіон та виконання закладами певних вимог. На початку червня в Житомирській області розпочали підготовку до нового навчального року з урахуванням безпекової ситуації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа навчання навчальний рік укритті сховище бомбосховище Єнін нарада університет  
Матеріали по темі