Влада

Військовий облік жінок – виключно добровільний, жодних заборон на виїзд за кордон з 1 жовтня немає, - Міноборони

7 September 2022, 14:15

Наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Про це 7 вересня повідомила пресслужба Міністерства оборони.

«Свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок має виключно добровільний характер, Міністерство оборони України раніше направило до Комітету. Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік - до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков», - йдеться у повідомленні.

Заступниця міністра Ганна Маляр нагадала, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

«Так, цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує», - пояснила Ганна Маляр.

Вона додала, що після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Нагадаємо, 4 вересня заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не поширювати фейки про військовий облік жінок.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2021 року вступив в дію наказ міністра оборони № 313 від 11 жовтня 2021 року: з нового 2022 року жінки певних професій (понад 100) віком від 18 до 60 років зобов’язані стати на військовий облік. 17 січня 2022 року Міноборони запевнило, що у 2022 році жінок, які не стали на військовий облік, не штрафуватимуть, бо триває перехідний період, також опрацьовується питання спрощення всіх процедур постановки на облік – як чоловіків, так і жінок. 21 січня Міністерство оборони інформувало, що розробило нову редакцію наказу щодо взяття на військовий облік жінок і надіслало його на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

25 липня 2022 року в ефірі телемарафону міністр оборони Олексій Резніков запевняв, що проблем з мобілізацію в Україні зараз немає, а вручення повісток – це насамперед наведення ладу з військовим обліком

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Міноборони жінка військовий облік. Маляр законопроєкт наказ  
Матеріали по темі