Події

Суд ув’язнив чоловіка, який біля залізничної станції в Бердичеві двічі нападав на жінок задля зґвалтування

19 September 2022, 11:24

У Бердичеві суд виніс вирок місцевому жителю, який узимку 2020 року двічі скоював напади на жінок з метою зґвалтування. Чоловікові, який, до слова, провів за ґратами близько двох десятків років, призначили 6-річне ув’язнення. Окрім того, одній з потерпілих засуджений має сплатити 30 тис. грн матеріальної та моральної шкоди.

Про це 16 вересня повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«Зима 2020-го запам’яталась бердичівлянам історією про «вокзального маньяка», котрий вечорами нападав на представниць жіночої статі й, погрожуючи ножем, намагався їх зґвалтувати. Цього тижня суд визнав даного чоловіка винуватим у двох незакінчених замахах на скоєння протиправних дій сексуального характеру, що інкримінувались органом обвинувачення (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 152 КК України). Протягом понад двох років судового слідства було ретельно досліджено численні докази, допитано усіх свідків, потерпілих та обвинуваченого», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що своєї вини бердичівлянин не визнав: переконував, що близької шостої вечора 24.01.20 та 15.02.20 знаходився поблизу залізничного вокзалу випадково і зовсім з іншою метою, а потерпілі хочуть його... обмовити.

Останні ж упізнали нападника і за рисами обличчя, і за голосом. Одна з потерпілих повідомила, що, коли чоловік приставив до її боку ножа, запропонувала віддати телефон та гроші, однак почула у відповідь: «Мені нічого не потрібно. Мені потрібна тільки ти». Інша дівчина під час «спілкування» з незнайомцем отримала ще й різану рану шиї та пальців. В обох випадках злочинний намір не було доведено до кінця через опір постраждалих.

Чоловікову версію про непричетність було спростовано не тільки показаннями потерпілих, а й іншими доказами (зафіксований поріз куртки у першої з дівчат, висновок судмедекспертизи щодо тілесних ушкоджень у другої, протокол аудіо-та відеоконтролю обвинуваченого та ін.). Оцінивши їх у сукупності, суд дійшов до переконання про повну доведеність винуватості.

«Під час обрання покарання до уваги було узято тяжкість правопорушень, відсутність пом’якшувальних обставин та наявність обтяжуючої (рецидив), а також дані про особу обвинуваченого. На момент скоєння злочинів йому було 38 років, близько двадцяти з яких він провів у місцях позбавлення волі, в тому числі й за статеві злочині. У 2018-му звільнився з тюрми у зв’язку з відбуттям покарання та за декілька місяців до подій влаштувався у Бердичеві на роботу, де характеризувався добре; одружений», – розповідають у пресслужбі суду.

Згідно з вироком суду найближчі 6 років і 3 місяці чоловік проведе в ув’язненні. Також він зобов’язаний сплатити одній з потерпілих понад 30 тис. грн матеріальної та моральної шкоди. Інша жінка вимог про відшкодування не заявляла, проте може скористатися цим правом в порядку цивільного судочинства.

Протягом тридцяти 30 днів вирок може бути оскаржений. До набрання ним законної сили обвинувачений перебуватиме під вартою.

Зазначимо, що у Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок був оприлюднений 15 вересня 2022 року (вирок винесений 13 вересня).

У матеріалах суду описані обидва епізоди-спроби зґвалтування.

Скриншоти з вироку Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 13.09.2022 року

Обвинувачений у суді виправдовувався, переконуючи, що не причетний до нападів на потерпілих. Розповів, що «здійснював передачі засудженим у виправній колонії, в тому числі передавав заборонені предмети». Тож стверджував, що «і першого, і другого випадку дійсно перебував поблизу місць нападів на потерпілих, оскільки передав заборонені предмети, які йому пересилалися Новою поштою».

Скриншоти з вироку Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 13.09.2022 року

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 15 лютого 2020 року біля залізничної станції у Бердичеві перехожий напав на 21-річну жінку та гострим предметом порізав їй шию. Дівчина здійняла галас, і нападник втік.

21 лютого 2020 року у поліції повідомили, що дільничні встановили особу чоловіка, підозрюваного у причетності до нападу на жінку у районі залізничного вокзалу. Ним виявився раніше судимий 37-річний бердичівлянин. Чоловікові був обраний запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бердичів напад ніж зґвалтування суд вирок  
Матеріали по темі