Економіка

ДБР пропонує застосувати санкції та примусово вилучити майно гірничо-збагачувального комбінату в Житомирській області

4 October 2022, 11:59

Державне бюро розслідувань передало до Кабінету міністрів список російських компаній та громадян щодо включення їх до санкційного списку.

Про це 3 жовтня повідомила пресслужба ДБР.

«Державне бюро розслідувань разом з іншими правоохоронними органами активно працює над пошуком та арештом російських активів в Україні. Працівники ДБР дослідили понад 200 компаній у різних галузях економіки й сформували списки компаній, які належать російським структурам або громадянам. На основі цієї роботи ДБР підготувало лист до Кабінету міністрів України щодо винесення на розгляд Ради національної безпеки й оборони України рішення щодо примусового вилучення майна та застосування санкцій відносно компаній та осіб», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, пропонується вилучити майно:

ТОВ «Газпром Експорт» (дочірнє підприємство російського «Газпрому),

ТОВ «Межирічанський гірничо-збагачувальний комбінат»,

ТОВ «Морський спеціалізований порт «Ніка-Тера»,

ПАТ «Пентопак»,

ПрАТ «Вінницяпобутхім» (контролюється російською АТ «Невська Косметика»),

ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» (засновник – російська «Татнєфть»),

ТОВ «Полтава-Капітал»,

ТОВ «Харків-Капітал».

Нагадаємо, в квітні 2021 року ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» стало переможцем аукціону на право проводити геологічне дослідження і промислову розробку на Селищанської ділянки титанових руд, розташованої в Житомирській області: за ділянку площею 1857 га МГЗК запропонував 50 млн 100 тис. грн, що в 15 разів більше стартової ціни лоту. Але серез чотири місяці після аукціону, в серпні 2021 року Держгеонадра вирішили, що ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» не може бути переможцем і отримати спецдозвіл на користування надрами ділянки титанових руд «у зв’язку з надходженням інформації від правоохоронних органів та суб’єктів фінансового моніторингу, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні».

ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» зареєстроване в смт Іршанськ Коростенського району Житомирської області в січні 2001 року. До січня 2019 року серед засновників був Дмитро Фірташ, зараз засновником та власником є ТОВ «Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат», бенефіціарним власником якого є Дмитро Фірташ.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2016 року суд скасував рішення Житомирської обласної ради від 28 травня 2015 року, яким у державного лісгоспу було вилучено чотири ділянки загальною площею 95 га на користь ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», який входить до Group DF. Ще раніше суд припинив оренду структурами Фірташа Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК – найбільших в країні виробників ільменітової руди, яка використовується для отримання титану.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДБР санкції РНБО титанова руда ГЗК Іршанськ Фірташ 
Матеріали по темі