Політика

Житомирська обласна рада підготувала звернення до Кабміну щодо зняття обмежень для виїзду депутатів за кордон

15 March 2023, 10:58

Житомирська обласна рада збирається на сесії ухвалити звернення до прем'єр-міністра щодо постанови Кабінету міністрів від 27.01.2023 №69 «Про внесення змін до правил перетинання державного кордону громадянами України».

Відповідний проєкт рішення сесії 14 березня оприлюднений на сайті облради.

«Депутати Житомирської обласної ради висловлюють Вам свою повагу і висловлюють занепокоєння щодо постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України». Це рішення викликало значний резонанс у суспільстві, особливо серед жіночих правозахисних організацій, через відсутність належної оцінки впливу прийнятого рішення на жінок і чоловіків, які мають сімейні обов’язки по догляду за дітьми і членами родини», - так починається оприлюднене в додатку до проєкту рішення звернення.

Депутатів облради непокоїть, що постановою Кабміну визначили можливість виїзду за межі України, зокрема для депутатів місцевих рад виключно у службові відрядження. У зверненні наголошується, що депутатів місцевих рад не можна прирівнювати до посадових осіб місцевого самоврядування, бо «посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету».

Житомирська обласна рада має до Кабміну такі пропозиції:

1. Виключити з п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 № 69 слова «депутати місцевих рад» або ж замінити на «секретарів, голів, заступників голів місцевих рад». Внесення змін по депутатах не буде суперечити Указу Президента України та рішенню РНБО, оскільки рішення цих органів влади їх не охоплювало, отже зміни до жодного конфлікту не мають призвести. Таке виключення не може розцінюватися привілеєм для депутатів місцевих рад, серед яких 30,5% жінки.

2. Внести уточнення щодо пункту 214 про виняткові випадки та вказати, на кого саме воно поширюється. Це положення не має дискримінувати жінок, які перебувають у шлюбі, одиноких батьків і матерів, чоловіків з інвалідністю та чоловіків, яким виповнилось 60 років.

Звернення планують ухвалити на сесії обласної ради 16 березня 2023 року.

Нагадаємо, на сайті обласної планують розглянути, зокрема, проєкти рішень щодо припинення повноважень депутатів з фракції «За майбутнє» Віктора Развадовського та Олександра Савченка. Обидва депутати є генерал-полковниками міліції у відставці і в перші дні повномасштабного російського вторгнення виїхали в Польщу: мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що 3 березня 2022 року до Польщі виїхав генерал-полковник Віктор Развадовський, а 4 березня кордон України в напрямку Польщі перетнув депутат обласної ради, генерал-полковник Олександр Савченко. Згодом ці депутати повернулися до України і навіть були присутні на сесії облради 14 липня 2022 року, але на двох наступних сесіях (7 грудня 2022 року та 10 січня 2023 року) їх вже не було.

Як повідомляв Житомир.info, 27 січня 2023 року Уряд схвалив постанову щодо обмеження виїзду посадовців за кордон: можна у відрядження, на лікування, для догляду за дітьми. Це рішення стосується і депутатів місцевих рад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада КМУ депутат постанова відрядження кордон 
Матеріали по темі