Події

Ексдиректору житомирського водоканалу Андрію Нікітіну, підозрюваному у порушенні правил охорони вод, суд обрав запобіжний захід

2 May 2023, 10:59

Колишньому директору КП «Житомирводоканал» Андрію Нікітіну, підозрюваному у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 242 КК України (Порушення правил охорони вод), суд обрав запобіжний захід у виді особистого зобов`язання.

Відповідну ухвалу слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира виніс 19 квітня 2023 року. У Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвалу оприлюднили 25 квітня.

У матеріалах суду описані обставини, за яких улітку 2021 року на головній каналізаційній насосній станції водоканалу сталася аварія, яка, власне, і послужила причиною відкриття кримінального провадження щодо Андрія Нікітіна.

Скриншот з ухвали Богунського районного суду м. Житомира

«В подальшому, о 22 год. 00 хв. 06.08.2021, відповідно до рішення директора КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради ОСОБА_5, (…) усвідомлюючи технологічні та виробничі можливості ГКНС КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради, розпочато аварійний скид неочищених зворотних (стічних) вод з головної каналізаційної насосної станції КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради, що у м. Житомир по вул. І. Гонти, 16А, до поверхневих вод річки Тетерів, що тривав до 24 год. 00 хв. 11.08.2021 (…)», – сказано в ухвалі.

Зазначено, що «внаслідок скиду неочищених зворотніх (стічних) вод з головної каналізаційно-насосної станції КП «Житомирводоканал» Житомриської міської ради в р. Тетерів завдано збитки державі у розмірі 22 088 927 грн. 45 коп. (двадцять два мільйони вісімдесят вісім тисяч дев`ятсот двадцять сім гривень 45 копійок), що полягає у забрудненні поверхневих вод, а саме водного об`єкту - р. Тетерів, що створило небезпеку для довкілля та масової загибелі об`єктів тваринного світу, а саме водних біоресурсів (риби)».

Врешті, клопотання слідчого суд задовольнив: до підозрюваного застосували запобіжний захід у виді особистого зобов`язання. Термін дії покладених на підозрюваного обов`язків – до 07.06.2023 року включно.

Скриншот з ухвали Богунського районного суду м. Житомира

Нагадаємо, 12 квітня 2023 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури інформувала, що в зв’язку із забрудненням річки Тетерів, спричиненим аварійним скидом стічних вод, ексдиректору комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрію Нікітіну повідомили про підозру (відповідно до матеріалів суду, підозра у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 КК України, була оголошена 7 квітня 2023 року). Збитки, завдані державі, сягають понад 22 млн грн.

Зауважимо, що Андрій Нікітін очолив КП «Житомирводоканал» у червні 2016 року, а в серпні 2022 року Нікітіна звільнили у зв’язку із закінченням дії контракту.

Як повідомляв Житомир.info, в ніч з 6 та 7 серпня 2021 року в Житомирі сталася значна аварійна ситуація на головній каналізаційній насосній станції, тодішній директор водоканалу Андрій Нікітін просив житомирян зменшити використання води. Через аварію на насосної станції у річку Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби, за фактом виникнення аварії на водоканалі розпочали службове розслідування. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в Тетереві.

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 9 серпня заступник мера Сергій Кондратюк розповів про наслідки аварії на головній каналізаційній насосній станції, а мер Сергій Сухомлин зауважував, що спочатку треба виправити ситуацію, а потім розв'язувати питання зариблення. Наприкінці серпня Держекоінспекція повідомила, що через аварію на житомирському водоканалі у Тетереві загинуло 27 тисяч рибин, збитки довкіллю загалом склали майже 23 млн грн.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info розповідав про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

У вересні 2021 року прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення річки Тетерів в результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків. Після великої аварії на початку серпня екологи ще кілька разів фіксували скиди водоканалом каналізаційних стоків у Тетерів, останнє було зафіксоване 7 жовтня 2021 року.

У жовтні 2021 року на виконкомі розглядали питання щодо зариблення Тетерева у Житомирі: «Житомирводоканал» зобов’язали зарибнити річку, щоби відновити водні біоресурси, втрачені внаслідок аварії на каналізаційному колекторі. Підприємство мало закупивши 10,5 тонн товстолоба, коропа, карася, білого амура та випустити у Тетерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал Нікітін суд запобіжний захід річка Тетерів забруднення скид стічні вод екологія  
Матеріали по темі