Місто

У Житомирі перейменували шість вулиць, на виготовлення табличок з новими назвами передбачено 100 тис. грн

11 July 2023, 15:05

У Житомирі перейменували шість вулиць, нові назви мають: Пушкінська, Льва Толстого, Гагаріна, Лермонтовська, Чехова та Білоруська. Таке рішення ухвалили на сесії міської ради 29 червня.

Для перейменування переважно обрали вулиці у центральній частині міста. Таблички з новими назвами планують розмістити вже восени.

«Даним рішенням було передбачено перейменування саме російських маркерів для того, щоб вони зникли з топонімічних об'єктів, назв нашого міста. В управлінні житлового господарства передбачені кошти по програмі для того, щоб виготовити таблички, покажчики на перейменовані вулиці», – говорить перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

В профільному управлінні пояснюють, що зараз на виготовлення табличок передбачено 100 тисяч грн, заміна буде відбуватися поступово.

«Передбачено на цей рік на виготовлення табличок 100 тисяч грн. Після того, як ми визначимо пріоритетні вулиці, серед яких і ті, що комісія з топоніміки перейменувала, ми оголосимо тендер. Одна табличка в середньому, можу помилятися, від 250 до 350 грн коштує. У вересні-жовтні все буде розвішано», – прокоментував начальник управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрій Гуменюк.

Пушкінська отримала дві назви, тепер частина вулиці – це Віктора Косенка, а починаючи від будинку №34 – Університетська. Також з'явилися такі вулиці, як Гнатюка, Вороного, Шляхетна, Сковороди та Полку імені Кастуся Калиновського. Аби житомиряни знали на честь кого дали таку назву будуть проводи інформаційну роботу.

«Постаті, які обиралися, вони пов'язані з Житомиром, але не завжди ми знаємо, що ці люди внесли у науку, життя людей. Тому тут головне провести роботу школам, університетам та міській раді, щоб дати більше інформації про цих людей», – зазначила перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

Комісія з топоніміки продовжує працювати, незабаром на обговорення винесуть чергові пропозиції щодо перейменування.

«5 липня завершилося обговорення ще по п’яти вулицям і більш як десятьом провулкам. Комісія опрацьовує назви, щоб винести на обговорення. Ми зараз внесли у положення зміни, щоб у мешканців був вибір. Одна назва буде персоніфікована, тому що ми бачимо, що члени комісії вносять більше назв персоніфікованих. Також ми бачимо, читаємо коментарі, що люди просять без персоніфікації, щоб були узагальнені назви. Тому ми внесли зміни у положення і буде дві назви: одна персоніфікована, друга узагальнена. Тоді мешканці оберуть, яка більш прийнятна для них», – розповідає Світлана Ольшанська.

У міській раді вкотре нагадали, що жителям перейменованих вулиць не потрібно переоформлювати документи.

«Наразі, якщо ти проживаєш, не відчужує майно, то тобі не потрібно нічого робити, крім того, що у документах будеш вказувати іншу назву вулиці. У разі, якщо буде відбуватися процес відчуження, або переоформлення права власності, тоді треба брати довідку про зміну назви вулиці, або рішення сесії завірене», – наголосила зазначила перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська.

Нагадаємо, що 29 червня на черговій сесії міськради депутати після виступу білоруських добровольців, які захищають Україну, проголосували за перейменування вулиці Білоруської на честь Полку імені Кастуся Калиновського.

Як повідомляв Житомир.info, 2 лютого 2023 року у Житомирі стартувало громадське обговорення щодо перейменування Пушкінської та ще чотирьох вулиць. Житомиряни активно обговорювали пропозиції, але не дуже активно голосували за нові назви. 5 квітня, після завершення обговорення національний музей космонавтики імені С. П. Корольова просив Житомирську міськраду вулицю Гагаріна в обласному центрі перейменувати на вулицю Каденюка.

Нове електронне громадське обговорення стосовно перейменування 5 вулиць та 16 провулків Житомира стартувало 5 травня 2023 року, у переліку була й вулиця Білоруська.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перейменування вулиця Ольшанська міськрада Гуменюк табличка  
Матеріали по темі