Місто

Папороть та яскраво-зелена трава, плитка і конденсат – який вигляд має накрите склом провалля на Великій Бердичівській у Житомирі

30 August 2023, 16:57

Підземелля на Великій Бердичівській виявили у 2016 році. 6 жовтня під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, де виявили підземелля. Історики почали його вивчати, а краєзнавець Мокрицький розповів, що підземелля є «технічним підпіллям» триповерхового будинку ХІХ століття. Підземелля збиралися «законсервувати» для подальшого вивчення та облаштувати на території підземних знахідок оглядові майданчики.

Потім до початку 2018 року підземелля знаходилося під технічним накриттям з дошок.


У травні 2018 року тодішній головний архітектор Юрій Безбородов надав ймовірний ескіз реконструкції.


Вже у липні 2018 року ескіз став таким:


У травні 2019 року провалля мало такий вигляд:


Проте, через відсутність вентиляції і конденсат тут так і не встановили музейну експозицію.

У 2020 році тут таки встановили примусову вентиляцію. А у 2021 році головна архітекторка Ольга Бронштейн у коментарі Житомир.info розповіла, що провалля на Великій Бердичівській у Житомирі планують знову реконструювати: потрібно 260 тис. грн і депутатське погодження.

Зараз за конденсатом складно роздивитися, що ж відбувається в підземеллі. Якщо нахилитися та прикласти лінзу фотоапарату впритул до скла, можна побачити справжнісіньку оранжерею з яскраво-зеленими рослинами прямісінько у центрі міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вул. Велика Бердичівська підземелля реконструкція Ольга Бронштейн архітектор провалля 
Матеріали по темі