Події

Голова житомирського благодійного фонду, яку підозрюють у зароблянні на «ухилянтах», мала спільника в ОДА

11 October 2023, 11:03

Голові житомирської благодійної організації «Благодійний фонд «Банк Добра», якій оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу, обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

10 жовтня в Єдиному реєстрі судових рішень оприлюднили відповідну ухвалу Корольовського районного суду м.Житомира від 29 вересня 2023 року.

Благодійний фонд «Банк добра» зареєстрований в Житомирі в жовтні 2017 року, має трьох засновників: Горкуша Наталія Павлівна, Морозов Руслан Анатолійович, Шарий Василь Сергій. Керівник фонду – Наталія Горкуша.

Статті КК України, за якими оголошено підозру керівниці БФ «Банк добра»:

ч.3 ст.369-2 «Зловживання впливом» - карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років з конфіскацією майна;

ч.3 ст. 332 «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України» - карається позбавленням волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, правоохоронці 3 жовтня цього року інформували, що у Житомирі викрили голову благодійного фонду у сприянні виїзду військовозобов’язаних за кордон.

В ухвалі суду крім інформації з пресрелізу поліції є й інші подробиці справи, зокрема, щодо роботи потенційного «ухилянта» в благодійному фонді та спільника – «невстановленої службової особи Житомирської ОВА».

«28.09.2023 близько 13 год. 00 хв., ОСОБА_5 (голова благодійного фонду – ред.), перебуваючи у приміщенні Благодійної організації «Благодійний фонд «Банк Добра» за адресою: м. Житомир, вул. Лесі Українки, 48, з метою організації та сприяння ОСОБА_7, будучи обізнаною, що ОСОБА_7 не має наміру повертатися на територію України, усвідомлюючи протиправні наміри останнього, передала ОСОБА_7 копію Наказу №148 від 26.09.2023, що дає право на перетин державного кордону України на період дії правового режиму воєнного стану, взамін на яку одержала для себе та невстановленої службової особи Житомирської ОВА від ОСОБА_7, який діяв під контролем правоохоронних органів, неправомірну вигоду у вигляді 2-х ноутбуків та 1-го комп`ютерного моноблоку, вартість яких складає 51 000 гривень. 28.09.2023 СУ ГУНП в Житомирській області о 13 год. 10 хв. за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 369-2, ч. 3 ст. 332 КК України, затримано ОСОБА_5. У подальшому, 29.09.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень», - йдеться в ухвалі суду.

Нижче – скриншоти з ухвали суду:

Слідчий та прокурор просили застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Але суддя вирішив, що застосування відносно голови благодійного фонду запобіжного заходу у виді тримання під вартою «не викликано об`єктивною необхідністю і не виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваної», а співмірним буде цілодобовий домашній арешт.

Одним з аргументів стало те, що Наталія Горкуша є волонтером з 2014 року і активно допомагає ЗСУ.

На ухвалу Корольовського райсуду адвокатка підозрюваної подала апеляцію, на 24 жовтня 2023 року заплановане засідання Житомирського апеляційного суду.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2019 року житомирські волонтерки Юлія Толмачова та Наталія Горкуша розповідали про свою допомогу військовим та нужденним й показували «робочі місця». 5 грудня 2022 року, в Міжнародний день волонтерів, Наталія Горкуша була серед учасників урочистостей в обласній філармонії: розповідала про свою волонтерську діяльність та закликала не зупинятися в допомозі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: волонтер запобіжний захід БФ суд ухилянт благодійний фонд домашній арешт Горкуша 
Матеріали по темі