Місто

Для перейменування вулиці Маликова у Житомирі є два варіанти: «Захисників України» або «Хмельова»

27 February 2024, 16:55

У Житомирі перейменують вулицю Маликова. Комісія з топоніміки розглянула шість варіантів назви, серед яких обрали дві, які винесуть на громадське обговорення.

«На розгляд комісії були винесені наступні звернення-пропозиції: «Сурина гора», «Хмельова», «Суриногірська, «Висока», «Князя Мала», «Захисників (Героїв) України». Вирішено обрати для голосування «Хмельова», бо колись там були Хмельники, і «Захисників України». Інші назви не були підтримані членами комісії. Захисників – це ми говоримо про всіх, хто захищає, це і медики, і військові. Так, як пропозиція є, то її потрібно було розглядати, і тому було обрано цей варіант», - розповідає перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Нагадаємо, що краєзнавці та частина місцевих жителів хотіли, щоб вулиці дали назву «Сурина Гора».

«Сурини – це персоніфікована постать певної родини, відповідно до чинного законодавства можуть бути названо особами, які зробити внесок у певну місцевість або в Україну. Наразі у нас немає відомості про те, що родина Суринів була благодійниками, меценатами, або якимось чином вплинула на розвиток міста Житомира. Щодо розмов про те, що це географічна назва, то у нас навіть немає сьогодні документа, який би підтверджував офіційно, що є така географічна місцевість, як Сурина гора. Тому робити це, щоб потім отримати оскарження у суді, люди будуть хвилюватися, комісія просто не хотіла цього робити», – пояснює перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Цього разу голосування триватиме протягом місяця.

«Нараз ми формуємо протокол. Гадаю, що вже на наступному тижні буде розпочато громадське обговорення. Єдине, що громадське обговорення щодо перейменування відбувається за іншим законом і ми зобов'язані це робити, воно буде протягом одного місяці, раніше було два місяці», - каже перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2024 року у соцмережах з'являється пост від депутатки даного мікрорайону Маликова, у якому пропонують нову назву для вулиці - «Захисників України». Краєзнавці ж вважали, що вулиці більше підходить назва «Сурина гора».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Маликова перейменування топоніміка обговорення Ольшанська  
Матеріали по темі