Політика

П’ята спроба позбавити мандата депутата Житомирської облради з фракції «За майбутнє» Савченка: не вистачило двох голосів

8 March 2024, 10:11

Проєкт рішення про дострокове припинення повноважень депутата Житомирської обласної ради VІІІ скликання Олександра Савченка (фракція «За майбутнє») підтримав 31 депутат, для прийняття рішення не вистачило двох голосів.

Питання розглядали на черговій сесії облради 7 березня 2024 року.

«Розглянувши вимогу (досудове врегулювання спору) в порядку статті 530 Цивільного кодексу України депутата Житомирської обласної ради Савченка О.І. від 09 лютого 2024 року, враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності, обласна рада вирішила: достроково припинити повноваження депутата Житомирської обласної ради VІІІ скликання Савченка Олександра Ілліча, обраного в єдиному багатомандатному виборчому окрузі за єдиним виборчим списком Житомирської обласної організації політичної партії «За майбутнє», - зазначалося в оприлюдненому 5 березня проєкті рішення сесії.

Результати голосування на сесії, де був присутній 51 депутат: 31 «за», 2 «проти», 11 утримались, 7 не голосували. В обласній раді всього 64 депутати, мінімальна кількість голосів для ухвалення рішення – 33.

Нагадаємо, це була вже п’ята спроба сесії обласної ради позбавити Олександра Савченка депутатських повноважень за його заявою, раніше також разом з ним розглядали питання про дострокове припинення повноважень голови фракції «За майбутнє» Віктора Развадовського: на сесії 16 березня 2023 року депутати не підтримали проєкти рішень про дострокове припинення повноважень; на сесії 27 квітня знову не вистачило голосів для ухвалення рішення; відповідні рішення не набрали достатньої кількості голосів «за» на сесії 17 серпня і на сесії 21 грудня, де проєкти рішень підтримали 22 депутати.

Шостий апеляційний адміністративний суд постановою від 7 листопада 2023 року припинив повноваження депутата Житомирської обласної ради Віктора Развадовського, який оскаржував бездіяльність обласної ради щодо дострокового припинення його депутатських повноважень. Обласна рада подала касацію на рішення апеляційного суду, бо, за словами юристів, суд не може позбавляти депутатського статусу, а в.о. голови облради закликав правоохоронні органи розслідувати факт засідання територіальної виборчої комісії щодо рішення про звільнення Развадовського від обов'язків депутата обласної ради.

Останнє оприлюднене судове рішення – ухвала Касаційного адміністративного суду Верховного суду України від 26 грудня 2023 року про повернення Житомирській обласній раді її касаційної скарги на рішення Київського окружного адміністративного суду від 14 серпня 2023 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 листопада 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, Савченко і Развадовський є генерал-полковниками міліції у відставці і в перші дні повномасштабного російського вторгнення виїхали в Польщу: мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що 3 березня 2022 року до Польщі виїхав генерал-полковник Віктор Развадовський, а 4 березня кордон України в напрямку Польщі перетнув депутат обласної ради, генерал-полковник Олександр Савченко. Згодом ці депутати повернулися до України і навіть були присутні на сесії облради 14 липня 2022 року, але після цього на сесіях їх вже не було.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада Савченко депутат мандат За майбутнє 
Матеріали по темі