Місто

Прокуратура не змогла виселити кафе біля фонтану в центрі Житомира з орендованого приміщення

9 April 2024, 11:30

Господарський суд Житомирської області відмовив у задоволенні позову прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної ради до Малого приватного підприємства «Іоланта» про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути нерухоме майно в центрі Житомира – біля фонтану на Михайлівській.

Відповідне рішення суду було ухвалене 19 лютого 2024 року, в апеляційній інстанції не оскаржувалося і 21 березня набуло законної сили.

«В обґрунтування позовних вимог заступник прокурора посилається на те, що орендарем всупереч договору оренди №5698 від 30.05.2012 та Закону України «Про оренду державного та комунального майна», без згоди власника нерухомості здійснено реконструкцію об`єкта оренди, у результаті чого змінено стан орендованого майна (змінено його площу та геометричні розміри). Дане порушення є істотним, оскільки порушує встановлені договором очікування власника на збереження орендованого майна у стані, в якому здійснено його передачу.За вказаних обставин, наявні підстави для розірвання договору оренди нерухомого майна», - йдеться в рішенні суду.

Заступник керівника Житомирської окружної прокуратури заявляв такі позовні вимоги:

розірвання договору оренди нерухомого майна від 30.05.2012 №5698 про передачу в користування прибудованих нежитлових приміщень літ."А", загальною площею 72,7 кв.м, що знаходяться за адресою: м.Житомир, вул.Лятошинського Бориса №2, які належать до спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Житомирської області;

зобов`язання Малого приватного підприємства «Іоланта» повернути територіальним громадам сіл, селищ, міст Житомирської області в особі уповноваженого органу прибудовані нежитлові приміщення літ."А", загальною площею 72,7 кв.м, що знаходяться за адресою: м.Житомир, вул.Лятошинського Бориса №2.

Скриншот з рішення суду

Відповідач у суді доводив, що прокуратура називає прибудовою літній майданчик, на встановлення якого був наданий дозвіл Житомирською міською радою.

«У квітні 2012 року літній майданчик у формі стаціонарного МАФ площею 73,10 кв.м був розміщений біля орендованого приміщення кафе за адресою: м.Житомир, вул.Михайлівська, 6, (вул.Лятошинського Бориса, 2), що підтверджується Генеральним планом розміщення літнього майданчика м 1:500 2012 рік. Крім того, факт розміщення саме літнього майданчика на підставі дозвільних документів підтверджується схемою розміщення літнього майданчика від кафе за адресою:м.Житомир, вул.Михайлівська, 6, (вул.Лятошинського Бориса, 2), складеною у 2018 році та погодженою у відповідному порядку. З даної схеми вбачається, що літній майданчик має площу 72 кв.м та примикає до будівлі орендованого кафе. Наведені обставини спростовують доводи прокурора про те, що відповідачем здійснено реконструкцію об’єкта нерухомості комунальної власності шляхом здійснення невід’ємних поліпшень, в результаті чого змінено її площу та геометричні розміри», - йдеться в рішенні суду.

Зрештою суд дійшов висновку, що матеріалами справи не підтверджується, а прокурором не доведено факт істотного порушення відповідачем умов договору оренди, яке полягало у здійсненні реконструкції або технічного переобладнання об`єкта оренди без дозволу та погодження власника, як і не доведено, що відповідачем здійснено таку реконструкцію, технічне переобладнання та поліпшення об`єкта оренди.

Скриншот з рішення суду

Нагадаємо, 1 серпня 2023 року Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом до приватного підприємства «Іоланта» про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути нерухоме майно в центрі Житомира.

Мале приватне підприємство «Іоланта» було зареєстроване в Житомирі в лютому 1992 року, статутний капітал – 100 гривень, власник та керівник МПП – Бадалян Любов Володимирівна. Офіційна адреса закладу – вул. Михайлівська, 6.

Як повідомляв Житомир.info, обласна рада в 2020 році збиралася надати згоду приватному підприємству «Іоланта» на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого приміщення на вул. Лятошинського, 2 (біля фонтану на вулиці Михайлівській): відповідний проєкт рішення сесії був оприлюднений 26 лютого, потім його з сайту облради прибрали й оприлюднили знову 1 червня. Питання було у порядку денному сесії Житомирської облради, яка проходила 25 червня 2020 року, але під час голосування «за» були 30 депутатів, «проти» – 4, утримались – 4, не голосували – 17. Рішення не прийняте, бо для ухвалення необхідно мінімум 33 голоси. Це була передостання сесія обласної ради 7-го скликання, нова каденція депутатів це питання не розглядала, хоча 10 грудня 2020 року відповідний проєкт рішення знову був оприлюднений.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд прокуратура кафе Михайлівська приміщення оренда Лятошинського облрада 
Матеріали по темі