Місто

Ветерани скаржаться на скасування пільгового проїзду у Житомирі, мер пропонує готувати проєкт рішення

11 April 2024, 11:17

Ветерани військової служби, органів внутрішніх справ та Національної поліції звернулися до міської ради з колективним зверненням, у якому зазначають про порушення їх прав на пільговий проїзд у громадському транспорті.

Про це 11 квітня на черговій сесії Житомирської ради повідомив депутат Іван Мартинчук.

«До голови нашої фракції («Сила і Честь») Любов Володимирівни Цимбалюк надійшло колективне повідомлення. Зачитаю… Звертаємо до вас, ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ та ветерани Національної поліції у зв’язку з порушенням наших прав та свобод згідно Конституції та Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції та деяких інших осіб та їх соціальних захист». Згідно статті 6 пункту 11 даними законом встановлено пільги, а саме: безоплатний проїзд усіма видами пасажирського транспорту (трамвай, тролейбус, автобус, мікроавтобус, за винятком таксі) за наявністю посвідчення встановленого зразка ці пільги діють без обмеження в часі та на всій території України. Але своїм рішенням виконавчий комітет Житомирської міської ради обмежив у часі право окремих категорій громадян на пільговий проїзд у міському пасажирському транспорті на час військового стану, що є абсолютно незаконним…Тому звертаємося за підтримкою винести дане питання на розгляд сесії Житомирської міської ради. Сподіваємося на скасування незаконного рішення. Такі незаконні дії влади змушують нас звертатися до органів прокуратури… та судової влади. Якщо органи місцевого самоврядування нас не почують і не скасують своє ганебне рішення, будемо вимушені діяти більш радикально», - повідомив Іван Мартинчук.

На завершення Іван Мартинчук запропонував створити комісію для надання відповіді на це звернення. Міський голова запропонував підготувати проєкт рішення.

«Не потрібно створювати ніякі комісії. Поясню чому: є звернення й, дійсно згідно закону України, сесія міської ради може скасувати рішення виконкому. Є депутатські комісії, які відповідають за даний напрямок, нехай вони розглядають, готують проєкт рішення і, якщо він буде підтриманий на сесії, буде скасовано. Але коли ми читаємо Закон України про пільги, потрібно читати його до кінця. Бо в Законі Україні вказано, що ті пільги фінансуються з державного бюджету. З 2014 року ні одної копійки з державного бюджету на ці пільги ми не отримали. Другий момент, у нас всі військові, хоча в законі такого нема, в міському транспорті їздять безкоштовно на час воєнного стану. Я думаю, це більш важливо, але потрібно розглядати. Якщо є порушення сесія має право внести зміни в це рішення чи відмінити його повністю», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 23 жовтня в Житомирській міській територіальній громаді ухвалили нове рішення щодо пасажирських перевезень на час дії воєнного стану. Від так скасували часові обмеження на пільговий проїзд у громадському транспорті та розширили перелік категорій, які мають право на проїзд. Деякі водії житомирських маршруток відмовляються перевозити деякі категорії пільговиків, в управлінні транспорту пояснили ситуацію.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2024 року до редакції Житомир.info звернувся учасник Революції Гідності, якому відмовляють у пільговому проїзді та погрожують на одному з приміських автобусних маршрутів. Чоловік має посвідчення «Постраждалого учасника Революції Гідності», яке надає право на пільги та інші соціальні гарантії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія міськрада Сухомлин мер Мартинчук звернення ветеран пільговий проїзд проїзд 
Матеріали по темі