Влада

У Києві обговорювали ситуацію із забрудненням річок Баранівського району

24 April 2016, 09:14

22 квітня у Києві екологи та представники влади обговорювали ситуацію із забрудненням річок Случ та Хомора Баранівського району.

Про це повідомляє сайт Житомирської облдержадміністрації.

«Круглий стіл щодо напрацювання спільних рішень та запобігання виникнення нових негативних наслідків пройшов під головуванням Андрія Заїка, начальника Державної екологічної інспекції України, за участю начальника управління екології та природних ресурсів Вадима Войцешука, першого заступник начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Руслана Антонюка, народних депутатів України, представників громадських екологічних організацій та обласних екоінспекцій», - йдеться у повідомленні.

ОДА нагадує, що 19 квітня було оголошено надзвичайну ситуацію природного характеру об'єктового рівня за кодом 20736 - НС, що виникла через масову загибель риби, молюсків, водної рослинності та інших водних організмів на площі водної поверхні понад 1 кв.км.

«Проте, на думку представників екологічної інспекції Хмельницької області, оголошувати надзвичайну ситуацію не було потреби. Свою позицію вони мотивують тим, що забруднюючі речовини у воді не такі вже й шкідливі та не перевищують норму у 100 разів. У свою чергу представники Житомирщини запросили хмельницьких колег особисто відвідати забруднене місце та переконатися у масовій загибелі біологічних ресурсів річок від «нешкідливих речовин». Тим часом народні депутати Житомирщини ситуацією зацікавилися та запланували відвідати місце НС», - інформує облдержадміністрація.

У результаті обговорення надходили пропозиції щодо створення робочої групи для проведення у наступному кварталі обстежень. За словами Вадима Войцешука, штаб створено, а перевірки проводитимуться в межах відкритого кримінального провадження вже через декілька днів, без відтягування на місяці.

Як повідомляв Житомир.info, з 14 квітня Баранівська РДА оголосила надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня у зв’язку із забрудненням р. Случ, р. Хомора. 18 квітня на нараді в Житомирській облдержадміністрації вирішили звернутися до прем’єр-міністра з проханням перевірити усі підприємства, які знаходяться на річках Случ та Хомора. 19 квітня губернатор Сергій Машковський звернувся до жителів Житомирської області з приводу надзвичайної ситуації природного характеру у Баранівському районі. Згодом обласна СЕС повідомила, що питна вода з водопровідних мереж м.Новоград-Волинський та м.Баранівка відповідає гігієнічним вимогам.

22 квітня ОДА повідомила про результати досліджень біологічного матеріалу риби та бобра з річки Случ Баранівського району, проведені Житомирською регіональною лабораторією ветеринарної медицини: причини смерті фауни із забруднених річок не встановлені, представники київських інститутів проводитимуть повторні лабораторні дослідження. На Понінківській картонно-паперовій фабриці, яка знаходиться в Хмельницькій області, створили робочу групу для детального вивченням ситуації із забрудненням річки Случ та її притоки – річки Хомори.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі