Влада

Під час затвердження нової дати святкування Дня Житомира згадували феєрверки, деруни та християнські цінності

14 July 2016, 15:59

Цього року День міста житомиряни будуть святкувати у першу суботу вересня, а не у другу, як було всі попередні роки.

Рішення про святкування в 2016 році Дня міста 3 вересня депутати ухвалили на позачерговій сесії міської ради 14 липня. «За» проголосували 35 депутатів із 40 присутніх.

Перед обговоренням питання про затвердження нової дати святкування Дня міста, голова ГО «Рух Автомайдан Житомир» Іван Єщенко нагадав депутатам про рішення виконкому від 6 серпня 2014 року, якими заборонили проводити у Житомирі видовищно-розважальні заходи на період дії антитерористичної операції та використовувати піротехнічні засоби, феєрверки, ракети та інші вибухові пристрої до завершення АТО.

«Ми нагадуємо вам, що вказані рішення чинні і не скасовані, в зв’язку з чим просимо вас утримуватися від проведення масових видовищно-розважальних заходів та не виділяти кошти з бюджету міста на їх проведення. Ми проти «пира во время чумы» і тим більше за кошти міського бюджету», - сказав Єщенко.

Мер Житомира запевнив, що влада зможе провести День міста з урахуванням норм рішення виконкому. Дотримуватись рішення міськвиконкому закликала мера і голова фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк, яка підписувала ці рішення у 2014 році в якості в.о. мера.

«Це рішення не відмінене, яке ми з вами приймали, то або внесіть його на засідання виконавчого комітету, якщо правильно відмінити його, або його потрібно виконувати», - сказала Цимбалюк, яка також обурювалась використанням феєрверків.

У голови фракції Опозиційного блоку Наталії Леонченко була пропозиція щодо визначення нової дати святкування Дня міста.

«Можливо цим рішенням, яке ми будемо приймати, надамо доручення управлінню культури і секретарю (міської) ради, яка відповідає за роботу управління культури, в тому числі – організацію масових заходів. Доручити опрацювати, провести широкі громадські слухання з громадою міста Житомира стосовно визначення дати святкування. Можливо це може бути і не вересень, можливо подивляться по сукупності факторів і вирішимо, що потрібно святкувати, наприклад, в травні День міста, чому саме вересень. Давайте ми дамо таке доручення цим людям», - сказала Наталія Леонченко.

Слово знову просила Любов Цимбалюк, але мер їй відмовив.

«Любов Володимирівна, ви вже своє відношення до цього проекту рішення висловили на бюджетній комісії. Я розумію, що ментально вам ближче деруни, а не християнські якісь цінності, які зараз в цьому рішенні закладаються, це трошки інше... Ви на бюджетній комісії сказали, що я в минулому році їздив на свято дерунів у Коростень – я там ніколи не був, для мене джаз якось ближче», - сказав мер Сергій Сухомлин під час голосування проекту рішення «за основу».

Він поставив на голосування рекомендацію погоджувальної ради перенести святкування Дня міста лише в 2016 році і після цього провести публічні слухання, щоб визначити дату проведення Дня міста. Цю пропозицію підтримали 37 депутатів – рішення прийняте.

Нагадаємо, з проханням перенести відзначення Дня міста на першу неділю вересня до міської ради звернулися священнослужителі: настоятель УПЦ КП Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомира митрофорного протоієрей Богдан Бойко та настоятель РКЦ парафії святого Йоана з Дуклі м. Житомира отець Мирослав Карачин нагадали, що щорічно у другу неділю вересня відзначають «Всічення голови Івана Предтечі Хрестителя Господнього».

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році через військові події на сході України у Житомирі скасували гучне святкування Дня міста, а замість урочистостей провели на Михайлівський двогодинний телемарафон зі Слов’янськом «95-та, ми з вами!». Минулого року, напередодні місцевих виборів, в.о. мера Любов Цимбалюк була не проти масштабного відзначення Дня міста і гала-концерту на майдані Соборному за участі Руслани. А за підтримки Сергія Сухомлина проводили проект «День міста. Культурна версія», де виступала Джамала та симфонічний оркестр «Lords of the Sound».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі