Влада

Розслідування розтрати коштів по житомирському Українському дому: 5 томів матеріалів, опитані чиновники і субпідрядники

26 December 2016, 15:27

Чи була розтрата коштів під час облаштування Дому української культури у Житомирі? 26 грудня під час брифінгу у приміщенні Житомирської місцевої прокуратури працівники поліції та прокуратури розповіли, що їм вдалося з’ясувати за п’ять місяців розслідування.

«У ході досудового розслідування встановлено, що Житомирською міською радою 16.03.2016 року було виділено 1 млн 100 тис. грн на реалізацію проекту «Дім української культури», які освоєні в розмірі 1 млн 71 тис. 900 грн. На реалізацію вказаного проекту між управлінням культури Житомирської міської ради та ФОП Козлов було укладено низку договорів від 21.03.2016 та 01.04.2016 року», – розповіла слідчий Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області Тетяна Левицька.

Вона зазначила, що ФОП Козловим на виконання договору було укладено ряд договорів на виконання робіт із 24 субпідрядниками. У ході досудового розслідування було залучено державного фінансового інспектора Держфінінспекції в Житомирській області, який встановив ряд порушень.

«Зокрема в частині здійснення державних закупівель порушень не було встановлено. Було лише встановлено, що в результаті залучення управлінням культури ФОП Козлова вартість закупівель товарів та послуг зросла. Було встановлено, що ФОП Козловим у вартість вказаних робіт та послуг було включено на закупівлю всіх видів товарів, робіт та послуг надано до оплати менеджмент-агенції в загальній сумі 38 тис. грн. У деяких випадках він був включений двічі. Згідно з калькуляцією, була збільшена на суму комерційної націнки в загальній сумі 136 тис 427 грн. Також був включений єдиний податок та послуги банку в розмірі 6% у загальній сумі 54 тис. 841 грн. Крім цього, ФОП Козловим було включено до сплати витрати на доставку товарів і послуг, які документально не підтверджені», – зазначила Тетяна Левицька.

Нині розслідування триває, правоохоронцями зібрано 5 томів провадження, допитано ряд посадовців Житомирської міської ради і кількох субпідрядників.

«Щоб розслідувати вказане кримінальне провадження необхідно вилучити всю документацію у міській раді з приводу вказаного договору, що нами вже зроблено. Крім того, враховуючи те, що ФОП залучив 24 субпідрядники, які розташовані на території всієї області, необхідно також вилучити всю документацію у них. Це можна виконати лише на підставі ухвал слідчого судді. В подальшому необхідно знову ж таки звернутися до суду з метою проведення фінансово-господарської ревізії. І тільки на підставі цієї ревізії ми можемо вказувати на наявність або відсутність вказаних висновків, встановлених провідним державним фінансовим інспектором Держфінінспекції. Тому що матеріали його висновку мають лише рекомендаційний характер, як докази у провадженні ми їх використати не можемо. Відповідно необхідно проводити цю ревізію», – зазначив заступник керівника Житомирської місцевої прокуратури Віталій Горпинич.

На даний час справу розслідують за ч.1 ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», але правоохоронці наголошують, що це лише попередня кваліфікація. Остаточно кваліфікуватимуть справу після отримання висновку ревізії.

Як повідомляв Житомир.info, етно-мистецький центр «Дім української культури» відкрили 21 квітня в колишньому маєтку Філіпова, більш відомому як старе приміщення РАГСу. На оздоблення Українського дому з бюджету Житомира витратили 1,1 млн грн, усі роботи виконував один підприємець – ФОП Козлов С.В. На що саме були витрачені кошти, розповіла координатор проекту «Дім української культури» Наталія Міфаник. Під час відкриття був встановлений рекорд України – найбільша лялька-мотанка, виготовлена зі збереженням усіх традиції. На брифінгу 26 квітня перший заступник мера Олексій Ясюнецький повідомив, що використання коштів на створення у Житомирі «Дому української культури» буде перевіряти новостворена робоча група з питань ефективного використання коштів міського бюджету. Питання створення та діяльності Українського дому обговорювали на сесії Житомирської міської ради 19 травня: мер обіцяв створити робочу групу і заслухати її звіт на сесії. Наприкінці серпня 2016 року СБУ повідомила, що викрила розтрату коштів при закупівлі державних символів для житомирського «Дому української культури». 8 серпня секретар Житомирської міськради Наталії Чиж скликала прес-конференцію, під час якої повідомила, що про перевірку СБУ в мерії дізналися зі ЗМІ та подали з цього приводу запит до служби безпеки. Разом з тим активісти, присутні на прес-конференції, вимагали детального звіту щодо спрямування бюджетних коштів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі