Влада

Холодницький переживає, що Розенблат і Поляков можуть переховуватися від слідства

14 July 2017, 14:05

Залишаються ризики перешкоджання досудовому слідству та переховування від правосуддя народних депутатів, на арешт яких Верховна Рада не надала згоди.

Про це 14 липня на своїй сторінці у фейсбук написав голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Зокрема, він описав ситуацію по народним депутатам Максиму Полякову та Бориславу Розенблату, які проходять по одній «бурштиновій справі».

«Народні депутати Поляков та Розенблат. Вчора оголошено підозри вказаним особам за корупційні діяння; сьогодні вони вже викликані на допит до НАБУ. Після того, як слідство збере всі докази - буде складено обвинувальний акт і він буде скерований до суду для розгляду по суті. Прокурори САП та детективи НАБУ зорієнтовані на швидке та якісне завершення досудового слідства. Все, як у звичайних громадян України, лише без затримання і тримання під вартою (арешту). Наразі ризики перешкоджанню досудовому слідству, а також переховування від правосуддя вказаних народних депутатів залишаються, проте ми не можемо клопотати про їх затримання й арешт, адже парламент не надав згоди на це», - підкреслив керівник САП.

Сам же Борислав Розенблат на наступний день після того, як Верховна Рада зняла з нього депутатську недоторканість, вкотре наголосив, що нікуди втікати не збирається.

«Дякую за Вашу підтримку! Дякую своєму рідному місту Житомиру за небайдужість та віру! Адже більшої ганьби, я не міг собі навіть уявити. Брудні технології правоохоронних органів можуть зламати будь-яку людину, але не мене! Тепер я це усвідомлюю, як ніколи. Нікуди втікати не збираюся, адже це моя країна, я тут народився і тут поховані мої батьки… Вчора я заявив: буду боротися і відстоювати у суді своє чесне ім’я, яке я здобував впродовж всього свого життя», - написав нардеп у своєму фейсбуці 12 липня.

Нагадаємо, Верховна Рада 11 липня надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, але не підтримала подання про надання згоди на затримання та арешт. Генеральний прокурор Юрій Луценко 13 липня в офіційному порядку вручив підозри і роз’яснив права народним депутатам України Максиму Полякову та Бориславу Розенблату.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня нардеп повідомив, що НАБУ проводить обшуки у його помічників, у документах фігурує законопроект щодо легалізації видобутку бурштину. 20 червня відбувся спільний брифінг керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 

Генеральний прокурор Юрій Луценко ввечері 21 червня вніс подання до Верховної Ради на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Борислава Розенблата, який входить до фракції Блоку Петра Порошенка та був обраний по мажоритарному округ №62 (м.Житомир). За інформацією ЗМІ, ГПУ зібрала 31 доказ про корупцію Розенблата, йому загрожує до 12 років тюрми і конфіскація майна. 23 червня у Житомирі генпрокурор Юрій Луценко заявив, що провина нардепа від БПП  Борислава Розенблата, якого звинувачують в отриманні хабара, доведена матеріалами справи. 26 червня народний депутат заявив, планує притягнути до кримінальної відповідальності за провокацію хабара голову НАБУ Артема Ситника, голову САП Назара Холодницького та спецагента Катерину.

7 липня регламентний комітет Верховної Ради підтримав зняття недоторканності та притягнення до відповідальності народного депутата від Житомира Борислава Розенблата. На засіданні 10 липня фракція БПП переважною більшістю голосів прийняла рішення виключити Борислава Розенблата з членів фракції за його ж проханням. Про виключення нардепа зі складу депутатської фракції БПП голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив на ранковому засіданні 11 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі