Культура

Якщо вважати пам’ятник Ольжичу у Житомирі першим у світі, тоді в нашому місті всього три пам’ятники визначним людям, – Гарій Макаренко

7 November 2017, 15:25

До редакції Житомир.info звернувся житомирський пенсіонер Гарій Макаренко. Чоловік відгукнувся на матеріал про відкриття у Житомирі пам’ятника видатному політичному діячу, поету, націоналісту – Олегу Ольжичу.

Чоловік вважає, що некоректно називати пам’ятник Ольжичу у Житомирі першим у світі, адже ще у 70-х зусиллями української діаспори йому встановили пам’ятник у Лігайтоні, штат Пенсильванія.

Гарій Миколайович також приніс фото з освячення монумента в США у 1977 році, а також з урочистостей біля нього з нагоди 100-річчя з дня народження поета.

«У Лігайтоні встановили погруддя Олегу Ольжичу. Це був перший у світі пам’ятник поету. Якщо називати пам’ятниками лише монументи у повен зріст, то у нашому місті таких всього три – Огієнку, Іоану Павлу ІІ і віднедавна Ольжичу. Мова про пам’ятники визначним людям. Іще є скульптури у парку, Ларіосік біля кінотеатру... За цією логікою не можна вважати пам’ятником ні погруддя Тараса Шевченка на розі вулиць Великої Бердичівської та Шевченка, ні пам’ятник Корольову», – зазначив Гарій Макаренко.

Чоловік також приніс копію сторінки метричної книги, на якій міститься запис про народження Олега Ольжича. Згідно з цим документом, Олег Олександрович народився 8 липня, а хрестили його – 13 вересня.

«Студент Харьковского Ветеринарного Института, мещанин Александр Иванович Кандыба и законная жена его Вера Антоновна. Оба православные», – йдеться у документі.

Як повідомляв Житомир.info, про встановлення пам’ятника влада говорила з 2007 року, коли відзначався 100-літній ювілей від дня народження Олега Ольжича. до 110-ї річниці від дня народження Олега Ольжича на місці демонтованого пам’ятника червоному командирові Олександру Пархоменку в Житомирі планували відкрити відремонтований сквер. Пізніше дату відкриття скверу перенесли на День незалежності 24 серпня. У травні 2017 року департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради уклав договір про закупівлю за півмільйона гривень пам’ятника Олегу Ольжичу авторства Василя Фещенка у третьої сторони – ФОПа Федорина Степана Васильовича із села Рівня Івано-Франківської області. У липні цього року в Житомирі обговорили модель майбутнього пам’ятника, виготовлену львівськими скульпторами. Автор пам'ятника Василь Фещенко не схвалив їхню роботу, а архітектор Валерій Головатенко обурився, що "з високого, інтелігентного героя зробили студента в куцому піджачку". До Дня незалежності, 24 серпня, підрядник закінчив роботи з реконструкції скверу імені Ольжича.

Фоторепортаж з відкриття пам’ятника Ольжичу дивіться тут.

Гарій Макаренко

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі