Економіка

Державна «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» у Житомирі судиться з компанією Фірташа за 58 млн грн

30 January 2018, 16:17

ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», яке належить Міністерству економічного розвитку, намагається відсудити у ТОВ «Валки-Ільменіт» українського олігарха Дмитра Фірташа 58,4 мільйони гривень.

13 грудня 2017 року Господарський суд Житомирської області поновив провадження у справі №906/268/17, судове засідання було призначене на 30 січня.


Скріншот профілю компанії «Валки-Ільменіт» на сайті аналітичної системи Youcontrol

«Об’єднана гірничо-хімічна компанія» в особі філії – Іршанського ГЗК намагається через суд стягнути 50,5 мільйонів боргу, 5,6 мільйонів гривень пені, 3% річних у розмірі 615 тисяч гривень та інфляційні витрати через неналежне виконання умов договорів.

Виходячи з матеріалів подібних позовів, йдеться про неналежне виконання компанією «Валки-Ільменіт» зобов’язань з розрахунків за отриманий ним від Іршанського ГЗК ільменітовий концентрат.


Скріншот з Єдиного державного реєстру судових рішень

14 листопада 2017 року один з позовів Іршанського ГЗК до компанії «Валки-Ільменіт» на 37 мільйонів гривень Господарський суд Житомирської області частково задовольнив та стягнув з відповідача понад 3,5 мільйони гривень.

Крім того, 15 січня мав відбутися судовий розгляд ще одного позову Іршанського ГЗК до компанії «Валки-Ільменіт» - на 1 млн 245 тисяч гривень. Рішення по цій справі поки що не опубліковане в Єдиному держреєстрі судових рішень.

З 2004 року Іршанський гірничо-забагачувальний комбінат орендувало ЗАТ «Кримський титан» (тепер – ПАТ «ЮкрейніанКемікалПродактс»). У 2015 році Вищий господарський суд відмовив компанії у підписанні нового договору оренди. Зараз майновий комплекс Іршанського ГЗК належить державі.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2016 року суд скасував рішення Житомирської обласної ради від 28 травня 2015 року, яким у державного лісгоспу було вилучено чотири ділянки загальною площею 95 га на користь ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», який входить до Group DF. Ще раніше суд припинив оренда структурами Фірташа Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК - найбільших в країні виробників ільменітової руди, яка використовується для отримання титану.

У червні минулого року генеральний прокурор Юрій Луценко звинуватив прокурора Житомирської області любомира Війтовича у співпраці з Фірташем. У вересні Житомирська облдержадміністрація погодила надання в оренду ТОВ «Валки-ільменіт» 82,5 га землі в Коростенському районі. В прес-службі Group DF Дмитра Фірташа, до складу якої входить «Валки-ільменіт», пояснили, що земля надана для рекультивації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Іршанський ГЗК Фірташ суд ільменіт  
Матеріали по темі