Влада

Житомирська прокуратура хоче повернути місту ділянки на Корбутівці, надані для будівництва багатоповерхівок та дитсадка

21 March 2018, 15:05

Прокуратура Житомирської області позивається до Житомирської міської ради та ТОВ «Інвестиційна технологія»: просить спонукати останніх повернути до земель територіальної громади міста Житомира земельні ділянки на Корбутівці, які надавалися для житлової забудови.

Зокрема, прокуратура вимагає визнати незаконним та скасувати рішення Житомирської міської ради від 28 вересня 2017 року. Тоді депутати вирішили використати незабудовану частину земельної ділянки на Старому бульварі, 14 для будівництва міського парку, а забудовнику надати землю на Корбутівці.


Земельна ділянка на Старому бульварі, 14, фото квітень 2016 року

В обмін на землю поблизу парку ім.Гагаріна, ТОВ «Інвестиційна технологія» надали в оренду на 10 років ділянку 0, 415 га на проїзді Шпаковському, 12 для будівництва дитячого центру дозвілля та відпочинку на 180-200 дітей та ще 4 земельні ділянки, загальною площею 1,6 га на Тетерівському бульварі та проїзді Шпаковському для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків.


Земельні ділянки, надані в оренду ТОВ «Інвестиційна технологія» на Корбутівці (помаранчевим позначена ділянка для будівництва дитячого центру дозвілля)

Прокуратура вимагає визнати недійсними договори оренди цих земельних ділянок, укладені 8 листопада 2017 року, та спонукати забудовника повернути землю територіальній громаді міста. 2 лютого 2018 року Господарський суд Житомирської області прийняв позовну заяву. Суд двічі переносили, проведення підготовчого судового засідання призначене на 21 березня 2018 року.

У реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції вже є інформація про початок підготовчих робіт на вказаних земельних ділянках.


«На думку прокурора земельні ділянки надано з порушенням вимог чинного законодавства. Земельний кодекс дозволяє надавати земельні ділянки взамін вилучених для суспільних потреб. Прокурор з цим не повністю погоджується. Ми вимоги прокуратури заперечуємо», - пояснив к коментарі Житомир.info директор юридичного департаменту Житомирської міської ради Євгеній Черниш.

Прокуратура вимагає визнати недійсним та скасувати рішення Житомирської міської ради від 28.09.2017 року в частині обміну земельної ділянки на Старому бульварі, 14 на землю на Корбутівці. На питання, чи може задоволення позову прокуратури потягнути повернення землі, яку ще у вересні минулого року рішенням сесії повернули громаді Житомира, в оренду забудовнику, в юридичному департаменті відповіли, що це залежить від рішення суду.

«Дивлячись на те, яку частину вимог задовольнить суд і чи буде застосовувати реституцію, тобто повернення у попередній стан», - зазначив Євгеній Черниш.


Земельна ділянка на Старому бульварі, 14. Помаранчевим кольором позначено частину ділянки, на якій вже зведено будинок.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2013 року почали забудовувати ділянку на Старому бульварі, 14. Замовник будівництва – ТОВ «Інвестиційна технологія», інвестор – ТОВ «Інтергал-Буд». У ЗМІ ці компанії пов’язують з колишнім «регіоналом» Володимиром Зубиком. Київська фірма планувала побудувати 20 тис. кв.м житла бізнес-класу і стверджувала, що мала право знести недобудований театр на цьому місці.

В квітні 2016 року міськвиконком все ж дозволив будувати на Старому бульварі за умови надання житла учасникам АТО. У листопаді 2016 року на виконкомі сперечалися про квартири, які забудовник мав передати АТОвцям, а на засіданні в січні 2017 року суперечки на цю тему перетворилися на крики та штовханину , після чого міський голова повідомив, що питання по цій ділянці «закрито» і будувати там далі, скоріше за все, вже не будуть.

На сесії Житомирської міської ради 4 квітня 2017 року затвердили план зонування, включивши земельну ділянку на Старому бульварі, 14 до рекреаційної зони для будівництва міського парку. У червні 2017 року ТОВ «Інвестиційна технологія» запропонували надати 2 гектари на Корбутівці. 7 лютого 2018 року забудовнику дозволили зрізати майже 300 дерев, які заважали будівництву багатоповерхівок та дитсадка.

Неподалік, на проїзді Шпаковському 18, 20 знаходиться земельна ділянка, яку 25 травня 2017 року надали у користування ЖБК «Полісся-2016» . Представники ВПК «Айдар» Олександр Федосюк та Олександр Бабич судяться з міської радою за цю ділянку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля прокуратура міська рада суд забудовник будівництво Корбутівка  
Матеріали по темі