Політика

За десять років першотравневі гасла житомирських прихильників Компартії майже не змінилися. Ретроспектива

27 April 2018, 13:09

Після Революції Гідності чи не кожне «радянське» свято у Житомирі проходить із суперечками чи зі скандалами, зокрема - 1 травня, коли прихильники Компартії традиційно з червоними прапорами святкують Міжнародний день солідарності трудящих.

Якщо прослідкувати історію святкування цього дня у Житомирі, то можна помітити, що гасла за 10 років майже не змінилися. Нижче – збірний фоторепортаж історії святкування Першотравня у Житомирі з 2007 по 2017 роки.

2007 рік: У Житомирі учасники першотравневого мітингу вимагали відставки Президента України

У 2007 році прибічники Партії регіонів, Комуністичної та Соціалістичної партій влаштували у Житомирі мітинг. Серед гасел: «СРСР живе у наших серцях», «НАТО – ні, Єдиний економічний простір – так!», «За владу трудящого народу – за соціалізм!». На мітингу був присутній депутат Верховної Ради Олександр Барановський (СПУ). Він звинуватив Юлію Тимошенко, яка тоді була прем’єр-міністром, у намаганнях захопити владу, а також закликав засудити дії президента Ющенка в частині підписання ним указів про дострокове припинення повноважень Ради.


2008 рік: Першотравень у Житомирі з юними піонерами й під червоними прапорами

На фотографіях з мітингу 2008 року помітні знайомі зараз плакати «Ні! зростанню тарифів». На майдані Соборному – червоні прапори Комуністичної та рожеві – Соціалістичної партій, пенсіонери та «піонери». Колона під червоними прапорами пройшла від майдану Соборного до Старого бульвару, де влаштували концерт.




2009 рік: Першотравень у Житомирі: комуністи не проти посадити Президента Ющенка в тюрму.

Мітинг традиційно проходить на майдані Соборному біля пам’ятника Леніну. Серед гасел – «Геть олігархів!», «Владу під контроль народу!». Цього дня учасники мітингу прийняли резолюцію, в якій першим пунктом була записана вимога відставки Ющенка та суду над ним. Комуністи й соціалісти вимагають від керівництва держави безкоштовну медицину і освіту, створення робочих місць, турботу про ветеранів. На фотографіях зафіксовані кілька молодих хлопців з прапором та нашивками УНСО, які під час мітингу стояли біля драмтеатру.




2010 рік: Комуністи та соціалісти відзначили 1 травня

«Піонери», велика кількість партійної символіки «комуністів» та «соціалістів» та вже звичні гасла про достойний рівень життя і вже традиційна хода до Старого бульвару, де обіцяли пісні та танці повоєнних років у супроводі оркестру.




2011 рік: У Житомирі Компартія України провела першотравневий мітинг

Цього дня біля пам’ятника Леніну грав оркестр, були червоні прапори, а місцеві керівники КПУ виступали, стоячі в кузові вантажівки. До традиційних гасел додались нові: «Націоналізм – це фашизм. Будьте пильними!». Вперше на майдані Соборному було кілька десятків правоохоронців та машина вибухотехніків.




2012 рік: 1 травня в центрі Житомира комуністи і соціалісти півтори години «гріли» пенсіонерів на мітингу

День був спекотний, але пенсіонери слухали промови, а потім пройшли під червоними прапорами по Великій Бердичівській до Старого бульвару. Партійну пресу та агітаційні матеріали цього року роздавали з червоної палатки, а біля пам’ятника Леніну стояв брендований мікроавтобус з написом «Судьбу страны должен решать народ!».




2013 рік: На першотравневому мітингу в Житомирі комуністи говорили про важливість Митного союзу

Комуністи поклали квіти до пам'ятника Леніну і проголосили вже традиційні гасла з вимогою гідних зарплат і пенсій, безкоштовних медичних послуг і поліпшення освіти. Також згадували Митний союз. «Ми сьогодні говоримо, що Україна історично приречена і нашими серцями, і нашим розумом покликана бути в Митному союзі з Росією, Білоруссю і Казахстаном», - проголошувала депутат Житомирської міськради від КПУ Зінаїда Стрякіна.



2014 рік: Після першотравневого мітингу на майдані Соборному сварилися прихильники КПУ та житомирські «бандерівці»

Цього року мітинг традиційно проходив на майдані Соборному, але пам’ятника Леніну там вже не було – його повалили в ніч з 20 на 21 лютого. Більш того - на мітинг пришли люди з українськими прапорами, які сперечалися з прихильниками КПУ, міліції навіть доводилося розбороняти найбільш запеклих опонентів. Першотравневі гасла були традиційні – «Владу і власність – трудовому народу», на червоних кульках в небо запустили транспарант «Ні фашизму».





Водначас вранці 1 травня на майдані Корольова збиралися представники «Автомайдану» та місцевої самооборони, які готувалися протистояти провокаторам.


На майдані Перемоги в цей день зібралися десяток активістів формації «Автономні націоналісти Житомира», щоб показати перехожим, що 1 травня – це не комуністичне свято, а день людей праці. В руках вони тримали прапори, били у барабан і вигукували гасла «Травень, праця, націоналізм», «Україні слава, Путіну - смерть».


2015 рік: Житомирські комуністи провели Першотравневий мітинг в центрі міста, не обійшлось без штовханини

Комуністи проводили свій першотравневий мітинг за Будинком правосуддя – у сквері на Замковій горі. Представники громадських організацій та активісти супроводжували прихильників компартії, які збиралися біля фонтану на майдані Соборному, а потім перейшли у сквер. За словами активістів, вони прийшли, щоб не допустити використання символіки КПУ та навіть спробували припинити мітинг: розпочалась штовханина, втрутилася міліція.

Прихильники КПУ прийшли з гаслами «Ні підвищенню цін на товари повсякденного попиту», «Поверніть пенсії працюючим пенсіонерам», «Не вбивайте медицину, бо медицина вбиває нас». Вони поклали принесені квіти до каменю «884 років Житомиру» у сквері на Замковій горі.




2016 рік: У Житомирі на мітингу 1 травня мріяли про владу робітників і селян та закликали зупинити «братовбивчу війну на сході»

На мітинг, який проходив біля фонтану на Соборному майдані, приїхав лідер КПУ Петро Симоненко. У натовпі майоріли червоні прапори з написом «Наша мета – соціалізм», дехто прийшов із саморобними плакатами на захист пам’ятників часів СРСР. У прийнятому на мітингу зверненні були озвучені вимоги до влади: негайно припинити правовий, соціальний та гуманітарний геноцид українського народу, зупинити братовбивчу війну на сході нашої держави, відмінити правові акти про оподаткування пенсій, припинити постійне необґрунтоване підвищення тарифів та послуг на ЖКГ за вимогою МВФ.




2017 рік: На акції 1 травня у Житомирі сталася штовханина між депутатом-свободівцем та мітингарем

Цього року на мітинг біля майдану Соборного знову приїхав Петро Симоненко, а до традиційних гасел додалися «Українцям український газ по собівартості» та «Припиніть політичні репресії», оскільки символіка Комуністичної партії стала в Україні офіційно забороненою.

За акцією споглядали не лише поліцейські, а й проукраїнські активісти, зокрема депутат Житомирської міської ради від ВО «Свобода» Олег Черняхович не витримав промов представників забороненої Компартії та вирішив відімкнути їм звук на колонках.




У 2018 році житомирян знову закликають зібратися 1 травня біля фонтану на майдані Соборному, де анонсують акцію протесту під гаслом «Ні тарифному і медичному геноциду». Такі заклики розповсюджує ініціативна група ГО «Комітет платників податків», комуністів та позапартійних.


Нагадаємо, на сесії міської ради 12 квітня цього року депутат-свободівець Олег Черняхович закликав не допустити приїзду в Житомир керівника забороненої Компартії, щоб не було потім новин про те, що «тут когось залили зеленкою чи закидали яйцями».

Як повідомляв Житомир.info, минулого року наприкінці травня депутат Олег Черняхович вже заявляв про те, що Петро Симоненко не буде себе комфортно почувати у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 1 травня мітинг КПУ  
Матеріали по темі