Влада

Чому затягується будівництво сонячної електростанції на східній околиці Житомира. Коментар мера

25 May 2018, 14:42

На закупівлю обладнання для сонячної електростанції оголошений новий тендер, крім того є складний механізм фінансування цього проекту.

Так 25 травня в коментарі Житомир.info мер Житомира Сергій Сухомлин пояснив ситуацію із будівництвом сонячної електростанції біля Глибочиці.

«Ми скасували тендер і зараз йде новий тендер на закупівлю обладнання. Тендер на проведення робіт пройшов й зараз на етапі погодження виділення кредиту місту Житомиру «Укргазбанком». Фактично, ми зараз відпрацьовуємо механізм виділення коштів. З одного боку Словені виділяє грант 3 мільйони євро, він виділяється пропорційно фінансування цього проекту або містом, або за рахунок кредитного ресурсу. Тому є складна схема фінансування банком цього проекту, бо йому необхідно на кожному етапі брати обладнання у заставу: він не може взяти у заставу підготовчі роботи, йому треба, щоб вже заходило обладнання. Тому зараз розробляємо механізм ввезення обладнання частинами: частину банк профінансував, грантові кошти прийшли, обладнання завезли, банк взяв його у заставу і дав грошей на наступну партію. Ось таким чином», - пояснив Сергій Сухомлин.

Мер відмовився називати будь-які конкретні дати стосовно будівництва сонячної електростанції.

«Я зараз не називаю конкретні дати по одній простій причині – з нашим Антимонопольним комітетом, аудиторами та іншими невідомо що буде. Головне, що на сесії фонду CMSR (Центр міжнародного співробітництва та розвитку зі Словенії – ред.), яка була тиждень тому, вони підтвердили грант. Поки дату називати не буду, строк будівництва такої електростанції – 1,5 роки», - сказав мер Житомира.

Нагадаємо, 23 лютого 2018 року були оголошені два тендери, які стосувалися об’єкту: «Будівництво наземної сонячної електростанції потужністю 10,79/9,35 МВт (DC/AC) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області»: на суму 108 млн 47 тис. 85,80 грн щодо розробки проектно-кошторисної документації та будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт; та закупівля обладнання на 326 млн 57 тис. 159,65 грн. 5 квітня відмінили перший тендер, вказана причина: «Відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з Законом про публічні закупівлі». До речі, в технічній документації до цього тендеру зазначалося, що завершити всі роботи та перейти до оформлення договору купівлі-продажу електроенергії з Держпідприємством «Енергоринок» мають на початку червня 2018 року. Другий тендер скасували 26 квітня через «допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій».

20 квітня був оголошений новий тендер на визначення розробників проектно-кошторисної документації, який завершився 11 травня і зараз триває кваліфікація переможця – «Представництво «Ріко Д.О.О.». 27 квітня був оголошений новий тендер на закупівлю за 326 млн грн обладнання для сонячної електростанції: до 29 травня триває прийом пропозицій, початок аукціону запланований на 4 липня.

18 травня управління північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області повідомило, що державні аудитори під час аналізу інформації та документів на закупівлю, розміщених КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради, попередили порушень у сфері закупівель на понад 325 млн грн: встановлено, що тендерна документація на придбання обладнання для будівництва наземної сонячної електростанції не відповідала вимогам законодавства.

Як повідомляв Житомир.info, 19 квітня 2017 року Житомирська міська рада оприлюднила меморандум про партнерство КП «Центр інвестицій» зі словенською компанією «RIKO d.o.o» й Центром міжнародного співробітництва та розвитку CMSR, а на сесії 20 квітня депутати міської ради одноголосно підтримали будівництво сонячної електростанції. 22 лютого 2018 року під час звіту про роботу за минулий рік Сухомлин називав цей проект одним з двох найбільш масштабних на поточний рік. 16 травня на черговому засіданні члени виконкому затвердили висновок щодо доцільності залучення кредиту від ПАТ АБ «Укргазбанк» для реалізації інвестиційного проекту «Будівництво наземної сонячної електростанції на території Глибочицької сільської ради Житомирського району».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сонячна електростанція Сухомлин тендер Центр інвестицій  
Матеріали по темі