Влада

У Києві на Об’єднавчому Соборі обрали предстоятеля Єдиної української православної церкви

15 December 2018, 18:10

У Києві 15 грудня під час Собору обрали предстоятеля Єдиної української православної церкви, який отримає Томос з рук Вселенського Патріарха Варфоломія.

Про це зазначає сайт Житомирської ОДА

«Дозвольте представити вам новообраного предстоятеля, Митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Саме йому випадає почесна місія поїхати до Стамбулу та отримати Томос», – зазначив Президент України Петро Порошенко.

«Сьогодні 15 грудня. Цей день увійде в історію як священний день, день створення Автокефальної Помісної Православної Церкви України, день остаточного здобуття незалежності від РФ. І Україна вже не буде пити, кажучи словами Тараса Шевченка, «з московської чаші московську отруту». Щойно представники УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та група єпископів УПЦ Московського Патріархату заснували об’єднану Церкву. Диво стало можливим завдяки непохитній позиції Вселенського Патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Церкви-Матері», – наголосив Глава держави.

«Сьогодні – спільне свято православних, греко-католиків, римо-католиків, протестантів, іудеїв, мусульман. Словом, всіх, для кого цінністю є свобода України та її незалежність. Жоден патріот не сумнівається у важливості мати в незалежній державі незалежну православну церкву. Дякую Вселенському Патріарху Варфоломію за його неймовірну турботу про Україну. Дякую всім українцям, які вірили в автокефалію і боролися за неї ще тоді, коли навіть надія видавалася примарною», – додав Петро Порошенко.

Нагадаємо, жителі Житомирської області долучилися до об’єднавчої молитви в Києві 15 грудня.

Як повідомляв Житомир.info, 11 грудня представники облдержадміністрації, Ради християнських церков області та релігієзнавці під час конференції на тему «Надання Томосу Українській церкві» обговорили, як дане рішення у подальшому вплине на статус, назву, та майно релігійних організацій на території Житомирщини.

Спільне звернення щодо створення єдиної православної церкви до керівників єпархій УПЦ МП 20 листопада підписали керівники області та мер Житомира. Медики області, у свою чергу, закликали митрополита Житомирського і Новоград-Волинського УПЦ Никодима та митрополита Овруцького і Коростенського УПЦ Віссаріона підтримати створення в Україні єдиної помісної церкви.

Керуючий Житомирською єпархією УПЦ КП розповів про наслідки та процес отримання Томосу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Порошенко об'єднавчий собор Томос  
Матеріали по темі