Місто

Перевізники та влада пояснили, наскільки обґрунтованим є підвищення вартості проїзду в житомирському транспорті

15 January 2019, 20:36

Коли та наскільки підвищиться вартість проїзду в громадському транспорті – цю тему впродовж кількох останніх днів обговорюють житомиряни. Тиждень тому приватні перевізники скаржилися на відсутність компенсації за проїзд пільговиків, ріст зарплат, цін на пальне і тариф у 5 гривень, який не покриває цих затрат. Щоб з’ясувати, чим зумовлене можливе здорожчання вартості, звертаємось до одного із представників транспортного бізнесу – Віктора Белявського. Підприємець нарікає: навіть ціна поїздки у 7 гривень не є достатньою.

«В нас, по наших розрахунках, без інноваційної складової тариф складає від 8 до 10 гривень. В різних перевізників по-різному: на різних автомобілях, на різних маршрутах. Який має бути тариф? Я вам скажу – так, як в Європі. Літр палива дорівнює одному проїзду в автобусі. Рахуйте: якщо сьогодні літр пального коштує 28 гривень, то так і має бути. Щоб були нормальні автобуси, були нормальні водії, культура і так далі, як усе це пишете, то треба, щоб було так. А якщо сьогодні п’ять, а ми піднімемо до семи, то це підтримка штанів, так би мовити», - розповідає директор ТДВ «Житомирське АТП 11827» Віктор Белявський.


Для того, щоб обґрунтувати свої вимоги, приватні перевізники надали муніципалітету свої розрахунки. Чи є вони реальними, запитуємо у заступника міського голови Дмитра Ткачука.

«Об’єктивні підстави для перегляду по постанові – це має бути зміна показників, які складають і формують собівартість, на 10%. Звичайно, ці підстави є. За цей період рівень мінімальної зарплати переглядався і на 1000 гривень виріс. Ми прекрасно розуміємо, що ні один водій маршрутки не їздить за мінімальну зарплату, а отримує зовсім інші гроші. Те саме стосується і пального – за півтора року є динаміка зростання. На той момент, коли затверджувався тариф, це було 23 гривні. Сьогодні ціни зовсім інші. Оцінка, якщо говорити про тариф, йде на дату, коли приймався тариф попереднього разу. А це було влітку 2017 року», - розповідає заступник міського голови Дмитро Ткачук.

У своїх розрахунках перевізники вказують кількість перевезених пасажирів, але як саме проходить облік людей, які користувались транспортними послугами – незрозуміло, розповідає Дмитро Ткачук.

«Найбільше розбіжностей йде в задекларованій кількості пасажирів. Яким чином розраховується тариф? Це витрати, поділені на кількість перевезених пасажирів. Не маючи офіційних документів для підтвердження витрат, вони просто намагаються занизити кількість перевезених пасажирів, щоб таким чином вийти на свій обґрунтований тариф», - зазначає Дмитро Ткачук.

У міській раді кажуть: вартість проїзду може зрости і в комунальному громадському транспорті, щоправда, тут готові запропонувати іншу модель.

«Щоб це підвищення не було черговим, як завжди, варто затвердити окремо тариф на оплату готівкою і на оплату безготівковою формою: картками, електронним квитком і так далі. Таким чином з’явиться додатковий стимул застосовувати засоби обліку: термінали та валідатори. І таким чином ми збільшимо відсоток безготівкових оплат, а чим більше безготівкових оплат, тим більше підконтрольна цифра виручки, і тим менше варіантів для маніпуляцій. І в такому разі ми пропонуємо, щоб тариф безготівкової оплати залишився без змін і будь-яке здорожчання стосувалось лише тарифу на оплату готівкою», - розповідає заступник мера.

Розрахунки перевізників та рекомендації щодо підвищення вартості проїзду обіцяють оприлюднити вже найближчим часом. У муніципалітеті прогнозують: остаточне рішення ухвалять лише після публічних обговорень.

Як повідомлялося, житомирських перевізників вже не влаштовує тариф у 5 грн: хочуть як мінімум 7.

Нагадаємо, у жовтні 2018 на деяких приміських маршрутах Житомира вартість проїзду зросла на 30%, інші взагалі не підвищували цін.

На виконкомі 7 листопада мер Житомира Сергій Сухомлин прокоментував чутки про подорожчання проїзду в міських маршрутках, зазначивши, що таке рішення має прийматися у комплексі з рішенням про комунальний транспорт.

Як повідомляв Житомир.info, 1 грудня 2017 року пасажири житомирських маршруток почали платити за проїзд 5 грн. У листопаді 2018 в соцмережі ширилися чутки про наміри житомирських перевізників вкотре підвищити вартість проїзду в маршрутках. Начальник управління транспорту та зв’язку міськради Михайло Грищук розповідав, що перевізники міста вже подали обґрунтування підвищення ціни за проїзд, але ці зміни має погодити виконком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрутка проїзд Ткачук  
Матеріали по темі