Місто

Житомирські перевізники пояснили, чому вимагають підвищення вартості проїзду

7 February 2019, 21:33

Через низький тариф та відсутність компенсації за пільговиків житомирські перевізники знаходяться у скрутному фінансовому положенні. Про це заявив директор ТДВ «Житомирське АТП 11827» Віктор Белявський, який під час сесії висловив незадоволення ситуацією з перевезеннями від імені більшості підприємців.

«Я прийшов по дорученню підприємців перевізників міста Житомир. Ми сьогодні виконуємо соціальне питання - перевозимо пасажирів і знаходимось у дуже скрутному фінансово-економічному положенні. Ми згодні, що валідатори повинні бути, що повинен бути облік. Але якщо буде облік, то потрібне і відшкодування. Ми сьогодні будемо запускати валідатори. За це потрібно платити, наше підприємство кожен місяць за оренду та експлуатацію валідаторової системи платили 24 тисячі. Я розумію, що на сьогоднішній день 24 тисячі уже не буде, тому що змінилася мінімальна заробітна плата і виросли податки, і так далі. А у нас на сьогоднішній день при піднятті зарплати, нічого не піднялось. Наш бюджет підприємства формується з тих грошей, де ми надаємо послуги. А послуги надаємо у місті, а в місті регульований тариф. Так що я звертаюсь до вас, щоб ми всі разом зібралися і вирішили це питання. Тому що не може бути такий бізнес, щоб не мати за що платити зарплату, купити паливо і запчастини», - каже директор ТДВ «Житомирське АТП 11827» Віктор Белявський.


Він зауважує, що перевізники вже зверталися до Житомирського міського голови стосовно компенсації за пільговиків.

«Звертались перевізники до Сухомлина Сергія Івановича, щоб розглянути питання про введення грошей на відшкодування за пільгове перевезення. Відповідь ми отримали: що буде розглядатися питання з введенням картки житомирянина. Про запуск картки житомирянина була мова 1 січня, а сьогодні вже ніхто нам нічого не каже», - додає Віктор Белявський.

Керівник КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет відповів: протягом найближчого тижня буде розпочата персоналізація карток та впровадження системи.

Натомість перевізник продовжив наполягати на негайному вирішенню проблеми підприємців.

«Це все зрозуміло, що має бути. Однак для того, аби його вводити потрібно, щоб були кошти. Коштів немає. Давайте щось вирішимо чи з тарифом щось, а потім будемо далі робити, відшкодовувати за пільговиків або як. На тих умовах, яких ми сьогодні працюємо, що возимо усіх по 5 гривень, ми далі просто не в силах це робити. Ми будемо вимушені щось десь скорочувати, закривати», - зауважує Віктор Белявський.

До обговорення долучився також депутат Іван Мартинчук. На його думку, першочергово потрібно пояснити економічне обґрунтування ціни. Також однією з умов підвищення вартості проїзду має бути оновлення рухомого складу.

«На сьогоднішній день все одно ви є зацікавлена особа в формуванні цін. Але ж, Сергій Іванович, для того, щоб сьогодні надати відповідь, в першу чергу громаді Житомира, то важливо просити, чи фіндепартамент, чи департамент економіки дійсно розрахувати економічно обґрунтовану ціну. Вас ми знаємо, але людям потрібно зрозуміти, чому він має платити, чи 5, чи 6, чи 10. І з вашої сторони, якщо така ціна іде, повинно бути оновлення рухомого складу, тому що, в першу чергу, наше і ваше завдання - безпечне перевезення громадян», - говорить депутат Житомирської міської ради Іван Мартинчук.

«Правильно, але ми розрахунки подавали без інноваційної складової. Якщо давати інноваційну складову, то там тариф буде не 7 гривень, а 27 гривень, так сказати. На сьогоднішній день в місті працюють приміські перевізники, які тариф встановлюють самі собі. Мають право, і пільговиків не возять. А ми виходить у заручниках», - відповідає перевізник Віктор Белявський.

Міський голова запевняє, що ситуація має змінитися після впровадження картки житомирянина та повноцінного функціонування валідаторів, які дадуть можливість порахувати реальну кількість пільгових категорій у Житомирі.

«Нам потрібно видати картку, видати валідатори і там буде чітка картинка. Спочатку ви за них не платите, ми порахували, а потім знайшли розуміння по сумі компенсації», - запевняє Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Ну можливо і так. Вирішувати по компенсації треба обов'язково, адже пільговиків дуже багато», - наголошує Віктор Белявський.

Під час обговорення депутат Наталія Леонченко також запропонувала на наступній сесії заслухати звіт заступника міського голови Дмитро Ткачук та директора комунального підприємства «Житомиртранспорт» Іван Фурлет. Депутати підтримали дану пропозицію.

Нагадаємо, 9 січня 2019 в Житомирській мерії відбулася зустріч з перевізниками міста, на якій вони вимагали збільшення тарифу як мінімум до 7 гривень.

Як повідомляв Житомир.info, на виконкомі 7 листопада 2018 мер Житомира Сергій Сухомлин прокоментував чутки про подорожчання проїзду в міських маршрутках, зазначивши, що таке рішення має прийматися у комплексі з рішенням про комунальний транспорт. 15 січня 2019 житомирські перевізники та влада пояснили, наскільки обґрунтованим є підвищення вартості проїзду в житомирському транспорті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Белявський Сухомлин перевізник проїзд сесія міськрада Фурлет Мартинчук  
Матеріали по темі