Влада

На житло для шести родин переселенців, які мешкають у Житомирі, уряд виділив 1,8 млн грн

27 November 2019, 16:22

27 листопада уряд прийняв рішення про спрямування 200 млн грн, щоб АТОвці та вимушені переселенці могли придбати житло на пільгових умовах.

Про це 27 листопада повідомив Урядовий портал.

Зазначено, що згідно з рішенням уряду, учасники АТО/ООС та вимушені переселенці зможуть придбати житло на пільгових умовах. Йдеться про довгостроковий державний кредит під 3% річних до 20 років при мінімальному власному внеску до 6% від вартості житла. На цю програму уряд спрямує 200 млн грн, з них 100 млн грн для кредитування учасників АТО/ООС та 100 млн грн для кредитування внутрішньо переміщених осіб.

Окрім того, окремо були виділені кошти на житло для родин переселенців, які мешкають у Житомирі.

«Крім того, уряд окремо виділив іще 1,8 млн грн на житло для 6 родин внутрішньо переміщених осіб у Житомирі, які зможуть отримати житло за рахунок співфінансування державного та місцевого бюджетів. Серед тих, хто отримає помешкання, родини із дітьми, зокрема одна родина має дитину з інвалідністю, в інших сім’ях мами самостійно виховують неповнолітніх дітей», – йдеться у повідомленні.

У департаменті соціальної політики Житомирської міської ради у коментарі Житомир.info зазначили, що кошти на придбання житла для сімей внутрішньо переміщених осіб виділили відповідно до заявки, поданої міською радою. Житло отримають 6 родин, які найбільше того потребують і займають відповідні місця у рейтингу. У департаменті також уточнили, що у проданому на аукціоні готелі «Житомир» досі мешкають дві родини переселенців.

Нагадаємо, 24 жовтня 2019 року у Житомирській міській раді відбулась чергова зустріч з родинами переселенців, які відмовляються покидати готель «Житомир», який уже кілька місяців як проданий з аукціону новому власнику. Тоді директор департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір розповідала, що зустріч відбулася з двома родинами переселенців, які відмовляються виїхати з готелю. Вона також зазначала, що за те, що готель вчасно не передали новому власнику, міська рада має сплатити «неустойку» і відшкодувати витрати на комунальні послуги.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2019 року на позачерговій сесії міськради депутати одноголосно дозволили «Фаворит Компані» за 60 мільйонів викупити готель «Житомир».

А 24 липня 2019 року для переселення людей з готелю «Житомир» з міського бюджету виділили компенсацію в розмірі 825 тис. грн за оренду житла та разову допомогу на проживання в гуртожитку.

6 серпня мер Житомира Сергій Сухомлин у соцмережі розмістив допис, у якому прокоментував ситуацію з виселенням внутрішньо переміщених осіб з проданого на аукціоні готелю «Житомир».

7 серпня виконавчий комітет міськради погодив зміни до міської програми соціального захисту населення, аби створити у Житомирі фонд житла для внутрішньо переміщених осіб. Завдяки цьому рішенню найбільш незахищені категорії переселенців за деякий час зможуть безкоштовно отримати квартири. Директор департаменту соціальної політики Вікторія Краснопір тоді зазначала, що рішенням "передбачається доповнення програми соціального захисту населення пунктом, який стосується формування фонду для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, оскільки існує постанова Кабінету міністрів України, яка передбачає здійснення цього шляхом співфінансування з місцевого та державних бюджетів – 50% на 50%.

Р.S. 27 листопада у департаменті соціальної політики Житомирської міської ради журналісту Житомир.info пояснили, що згодом умови співфінансування змінилися:

«У серпні були саме такі умови співфінансування – 50/50. Але потім уряд змінив умови: 30% – з міського бюджету, а 70% – з державного. Тому ми терміново переробили заявку, щоб отримати якомога більше фінансування з державного бюджету. Таким чином, у нас в міському бюджеті сьогодні зарезервовано 800 тис. грн, уряд же виділив 1,8 млн грн», – розтлумачили у департаменті соцполітики.

Також у департаменті окреслили механізм, за яким відбиратимуть сім’ї, що потребують житла у першу чергу.

«Сім’ї внутрішньо переміщених осіб жили в готелі, але вони роз’їхалися. Зараз певній частині ми винаймаємо житло за кошти міського бюджету. А черга на ці 6 квартир буде вираховуватися за рейтингом, наведеним у постанові. Тобто, до рейтингу потраплять люди, які належать до найменш соціально захищених категорій. Бали, які визначають місце у рейтингу, нараховуються, скажімо, особам з інвалідністю, багатодітним родинам, вагітним жінкам. Відповідні структури міської ради, не департамент соцполітики, будуватимуть цей рейтинг», – зазначили у профільному департаменті.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: переселенці житло Кабмін  
Матеріали по темі