Здоров'я

​Через хворого на коронавірус хлопця, який заразився від померлої радомишлянки, у Києві на карантин закрили гуртожиток зі студентами академії ім. Глієра

27 March 2020, 09:54

Закриті на карантин у гуртожитку. Пів сотні студентів у Києві не виходять із будівлі через коронавірус. Його закрили після того, як у одного з хлопців, який там проживає, тест показав позитивний результат. Він заразився від померлої жінки з Радомишля. Що гуртожиток закривають на карантин, студентам повідомили постфактум. Як виходили зі становища - розповіли журналісти ТСН.

«Понад пів сотні людей уже десятий день закриті у гуртожитку. Серед них 20 іноземних студентів. Усі вони – заручники коронавірусу, адже могли контактувати з хлопцем, який заразився від померлої від коронавірусу 71-річної жінки з Радомишля. Він їздив гостювати до неї разом з її внучкою. Його шпиталізували до Олександрівської лікарні, гуртожиток продезінфікували і закрили», -йдеться в сюжеті ТСН.

«Був головний санітарний лікар Києва, він видав наказ закрити гуртожиток. Часу попереджати не було: ось вам два дні, їдьте додому чи не їдьте. А раптом у них коронавірус і вони поїдуть розвезуть його», - розповів ректор Київського муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра Олександр Злотник.

Без вільного доступу до їжі і речей першої необхідності вони були три дні. Першим на допомогу прийшов випускник академії Антон Солов’єнко. Він написав пост у фейсбуці і розпочав збір коштів.

«Не було такої інформації, що вони бідують. Просто виступив з ініціативою завезти їм продуктів», - розповів Антон Солов’єнко.

Спільними зусиллями зібрали близько 20 тис. грн. І вже завезли харчі, речі особистої гігієни та термометри.

«У нас є що їсти, є що пити. Про нас потурбувалися, про нас згадали», - йдеться у відеозверненні студентів, закритих на карантин.

Згодом з гуманітарною допомогою підключилось і керівництво академії.

«Єдине, що був маленький скандал. Вони захотіли пива. А на прохідній сказали – ні, пива не дамо», - розповів ректор академії.

Але як виявилось карантин у гуртожитку не для всіх. Його директор, охоронець та чергові ходять на роботу, а потім повертаються додому.

«У них у всіх є сім’ї, як ми їх можемо лишити на карантині. Вони сказали, що інакше взагалі не прийдемо на роботу», - пояснив Олександр Злотник.

Усі ж студенти нині двічі на день звітують у студентську поліклініку про температуру. Кажуть, що почуваються добре, але карантин усе ж триватиме до 30 березня.

На черзі забезпечити студентів дезінфекційними засобами та масками. Каністру з 5 літрами антисептику Антон залишає під дверима. А от їжі, запевняє, вдосталь. Тож просить людей грошей більше не надсилати.

«Зараз у них, я думаю, продуктів вдосталь. На тиждень має вистачити. Але вони зараз можуть впродовж доби їсти», - сміється випускник академії Антон.

Тим часом студенти цього гуртожитку асу не гають. Те, що тут в ізоляції перебувають студенти саме академії музики ім. Глієра, чути навіть на вулиці.

Нагадаємо, 12 березня 2020 року стало відомо про перший підтверджений випадок зараження коронавірусом у Житомирській області: госпіталізована 71-річна жителька Радомишля, яка 1 березня повернулась із Польщі. Про це повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко під час брифінгу ввечері 12 березня. Також він поінформував про введення надзвичайного стану в райцентрі Радомишль. 13 березня стан жінки погіршився, її підключили до апарату ШВЛ, але близько 14.00 вона померла. 13 березня в Радомишлі закрили ринки, обмежили рух міського транспорту і контролюватимуть пропуск на вхід і вихід людей з міста. У райцентрі дезінфікуювали автовокзал і церкву. Зазначимо, що інфікована коронавірусом жінка проживала в Радомишлі в приватному будинку, 8 березня відвідала церков, станом на 12 березня було встановлено 26 її контактів: ці люди з 12 березня перебували на обсервації і 26 березня по обіді у них сплив термін карантину.

16 березня у Києві підтвердили два випадки зараження коронавірусом: один з них – студент, який 8 березня їздив до Радомишля з онукою померлої жінки і контактував з хворою.

Як повідомляв Житомир.info, станом на вечір 26 березня в Україні зафіксовано 196 випадків коронавірусу.

Житомир.info за матеріалами ТСН

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус Радомишль карантин гуртожиток  
Матеріали по темі